Заступник генсека ООН закликав членів Радбезу ввести режим припинення вогню в Сирії

23 ЛЮТОГО 2018 14:17

Сьогодні Координатор надзвичайної допомоги Марк Локок на засіданні Ради Безпеки ООН по Східній Гуті повідомив, що в останні 24 години в цьому районі тривали інтенсивні збройні обстріли і закликав членів Радбезу ввести режим припинення вогню в Сирії.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Постпред Росії заявив, що в Східній Гуті безчинствують терористи і запропонував внести російські поправки в шведсько-кувейтський проект резолюції з цього приводу, а зампостпреда США повідомила, що її делегація готова проголосувати за цю резолюцію «прямо тут і прямо зараз».  

У Східній Гуті тривають інтенсивні наземні обстріли і повітряні бомбардування.  

«В останні 24 години в деяких районах Східної Гути тривали інтенсивні наземні обстріли і повітряні бомбардування, які привели до загибелі, щонайменше, 50 людей і поранення двохсот. Згідно з деякими повідомленнями, загальне число загиблих з 19 лютого - майже 300 осіб. 21 лютого було обстріляно сім медустанов», - повідомив заступник Генерального секретаря ООН, Координатор надзвичайної допомоги Марк Локок на спеціальному засіданні по ситуації в сирійській Східній Гуті.  

Представник ООН зачитав членам Ради Безпеки листи жителів Східної Гути, в яких розповідається про те, як молода дівчина залишилася без двох очей, про те, як під уламками будинку гинуть цілі сім'ї, як під обстріл потрапили чотири вагітні жінки. Всі автори цих послань кажуть, що вони хочуть миру, і просять про допомогу.  

«Необхідність боротьби з тероризмом не може бути важливіше зобов'язання поважати і захищати цивільних осіб. Вона не може бути виправданням вбивств цих людей, знищення цілих міст і районів», - сказав представник ООН.  

Пославшись на дані Управління ООН з прав людини, Марк Локок зазначив, що в лютому в Східній Гуті були вбиті 346 чоловік і 900 отримали поранення.  

У членів Радбезу ще є можливість врятувати жителів Східної Гути та інших районів Сирії.  

«Всім вам, державам-членам, добре відомо, що ваші зобов'язання за міжнародним гуманітарним правом - це саме зобов'язання ... Це не якісь поступки, які можуть служити розмінною монетою і предметом торгу в ситуації, коли гинуть люди і міста перетворюються на руїни. Гуманітарний доступ - це не «послуга», це юридична вимога », - заявив Марк Локок.  

Він підкреслив, що з місяця в місяць членам Ради повідомляють про важку ситуацію в Сирії, про загибель і поранення дітей, жінок і чоловіків.  

«Сторони наносять повітряні удари, здійснюють мінометні і ракетні обстріли, застосовують бочкові бомби, касетні боєприпаси, хімічну зброю, запальні бомби. У Сирії діють терористи-смертники, снайпери, відбуваються одночасні напади на цивільних осіб та на необхідну їм інфраструктуру, включаючи лікарні і школи.   

Повідомляється про згвалтування, незаконні затримання, тортури, про вербування дітей і облоги цілих міст, що нагадують середньовічні часи», - підкреслив представник ООН.  

Марк Локок закликав членів Радбезу домогтися негайного припинення бойових дій, забезпечити безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ до Східної Гути і забезпечити евакуацію хворих і поранених.  

«У вас все ще є можливість врятувати жителів Східної Гути та інших районів Сирії. Я закликаю вас добитися цього. Життя мільйонів дітей, жінок і чоловіків, які знаходяться в облозі і в зонах бойових дій, залежить від рішень цієї Ради», - сказав заступник Генерального секретаря.  

Постійний представник Російської Федерації Василь Небензя в своєму виступі заявив, що «масовий психоз в світових ЗМІ, скоординовано тиражують в останні дні одні і ті ж чутки, абсолютно не допомагає розумінню ситуації» в Східній Гуті.  

Він вважає, що в зв'язку зі Східною Гутою відпрацьований пропагандистський сценарій «катастрофи».   

«Таке враження, що вся Східна Гута складається з одних лікарень, і саме з ними бореться сирійська армія. Це відомий прийом інформаційної війни. Достеменно, однак, відомо, що бойовики повсюди практикують розміщення своїх військових об'єктів в медичних та освітніх установах. Ось ця незручна правда чомусь не афішується», - сказав російський представник.  

За його словами, в Східній Гуті продовжують залишатися кілька тисяч непримиренних бойовиків, в тому числі пов'язаних з терористичними організаціями, в першу чергу, з «Джабхат ан-Нусра».  

Заступник Постійного представника США при ООН Келлі Каррі заявила, що вчора Постійний представник Росії попросив членів Радбезу представити своє бачення шляхів виходу з ситуації, що склалася. «Однак, схоже, сьогодні він має намір блокувати будь-які зусилля на цьому напрямі», - підкреслила посол США.  

Келлі Каррі додала, що, завдяки зусиллям колег з Кувейту та Швеції вдалося розробити проект документу, який вказує шляхи врегулювання ситуації.  

«У нас є проект резолюції, що передбачає 30-денне припинення вогню, мета якого - допомогти захистити людей в Східній Гуті, забезпечити доставку продуктів харчування і ліків. Ми всі, 15 членів Ради, обговорювали цей текст в останні три тижні, терпляче намагаючись працювати один з одним, в тому числі з російською делегацією. І ми вірили, що у нас є узгоджений текст», - сказала заступник Постійного представника США.   

Вона повідомила, що її делегація буде голосувати за запропонований проект в його нинішній редакції.

 

Світ, 23.02.2018 14:17