Фото: Рixabay

Збільшують ризик виникнення раку: вчені назвали найнебезпечніші продукти з супермаркетів

Деякі з найпопулярніших продуктів, які ми щодня бачимо на полицях супермаркетів, можуть збільшити ризик розвитку раку та деменції. Все тому, що вони містять небезпечні речовини, які зазвичай люди не використовують під час приготування їжі в домашніх умовах.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Cancer Research UK та Всесвітнім фондом дослідження раку, повідомляє Huffington post.

Так, науковці вивчили склад найбільш поширених ультраперероблених харчових продуктів (UPF) — це, зокрема, сухі сніданки, хліб, напівфабрикати, морозиво, шинка, солодощі, печиво, пиріжки, тістечка та чипси. У їхньому складі містяться речовини, які допомагають продовжити термін придатності — йдеться про хімікати, барвники, підсолоджувачі та консерванти.

Дослідники виявили, що на кожні 10% збільшення таких продуктів в раціоні збільшувався на 19% збільшувався ризик раку яєчників. Ці статистичні дані залишалися незмінними навіть після фізичних вправ.

У дослідженні, яке тривало протягом 20 років, взяли участь 197 426 осіб у віці від 40 до 69 років. Дослідники вважають, що необхідно ввести попереджувальні етикетки на упаковці таких продуктів.

"Ультраперероблені продукти всюди і широко продаються за низькою ціною і в привабливій упаковці для стимулювання споживання. Це показує, що наше харчове середовище потребує термінових реформ, щоб захистити населення від ультраперероблених продуктів", — попередила доктор Кіара Чанг, яка працювала над дослідженням. 

За її словами, середньостатистичний мешканець Великої Британії купує ультраоброблені харчові продукти для отримання понад половину щоденного споживання енергії, особливо ті, хто має менші доходи, оскільки це бюджетніший варіант їжі.

Нагадаємо, що науковці Колумбійського університету провели дослідження й з'ясували, що уповільнити старіння можна у доволі легкий спосіб. Для цього потрібно всього лише скоротити споживання калорій на 25%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.02.2023 18:34