Фото: Рixabay

Вчені назвали простий спосіб уповільнити старіння

Науковці Колумбійського університету провели дослідження й з'ясували, що уповільнити старіння можна у доволі легкий спосіб. Для цього потрібно всього лише скоротити споживання калорій на 25%.

Про це пише Bloomberg.

Вчені у ході рандомізованого контрольованого дослідження провели експеримент: одна група людей протягом двох років перебувала на дієті з обмеженням калорій, а інша — дотримувалися звичайної дієти. Дослідники вивчили рівні біомаркерів у ДНК добровольців, виміряні до та після дослідження, які, як відомо, змінюються з віком.

Результати показали, що у тих, хто дотримувався дієти з обмеженням калорій, спостерігалося уповільнення темпів старіння на 2-3%, що, згідно з більш ранніми дослідженнями, відповідає зниженню ризику ранньої смертності на 10-15% — аналогічно тому, що випробував курець, який кидав палити.

Водночас науковий співробітник Колумбійського центру старіння Батлера та співавтор дослідження Кален Райан визнав, що довгострокове обмеження калорій недоцільне для більшості населення.

"Наші результати є важливими, тому що вони надають дані рандомізованого дослідження про те, що уповільнення старіння людини можливе. Вони також дають нам уявлення про результати, які могли б сподобатися більшості людей, зокрема йдеться про інтервальне голодування або обмежене харчування", — пояснив він.

Вчений додав, що нині команда дослідників спостерігає за учасниками випробування, щоб побачити, чи може уповільнення темпів старіння у короткостроковій перспективі мати довгострокові наслідки для здорового старіння.

Нагадаємо, раніше вчені визначили орган людини, який не старіє. За словами науковців, саме відновлення клітин печінки не залежить від процесу старіння людини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.02.2023 18:41