Вчені пов'язали швидкість старіння з мікрофлорою кишечника

18 ЛИСТОПАДА 2019 12:09

Старіння - це природний процес, від якого, на жаль, нікуди не дітися. Всі живі організми влаштовані таким чином, що рано чи пізно вони починають «вичерпувати свій ресурс і в'янути». Але це не означає, що не потрібно боротися або хоча б вивчати подібні механізми. І часом відкриття в цій галузі здатні не на жарт здивувати. Наприклад, не так давно група дослідників з Сінгапуру знайшла зв'язок між швидкістю старіння і станом кишкової мікрофлори.

Як мікрофлора пов'язана зі старінням?

Міжнародна дослідницька група, очолювана Наньянським технологічним університетом, Сінгапур (NTU Singapore), виявила, що мікроорганізми, які живуть в кишечнику, можуть впливати на процеси старіння, що може привести до розробки методів лікування на основі харчових продуктів.

Всі живі організми, включаючи людину, співіснують з мільярдами мікробів, що живуть як зовні, так і всередині.

Дослідження, яке зайняло 20 років, встановило, що кишкові бактерії відіграють важливу роль в харчуванні, фізіології, метаболізмі та навіть в процесах старіння.

Використовуючи лабораторних мишей, команда, очолювана професором Свеном Петтерссон, пересадила кишкові мікроби старих мишей (їм було 24 місяці) молодим (віком в 6 тижнів), у яких мікрофлора була не такою «старої».

Команда вчених показала, що діяльність нервової системи обумовлена ​​збагаченням кишкових мікробів, які виробляють специфічну коротко кислоту, яка відноситься до класу бутират (які нічого спільного з «тим самим» бутиратом не мають).

Бутират виробляються шляхом мікробного бродіння харчових волокон в нижньому відділі кишечника і стимулюють вироблення гормону довголіття FGF21, який грає важливу роль в регуляції енергії і метаболізмі організму. З віком його виробництво знижується. 

З'ясувалося, що бактерії старих мишей виявилися здатні підтримувати розвиток нервової системи у молодих.

«І тепер ми можемо імітувати нейро-стимулюючий ефект, всього лише використовуючи аналог бутирату, - сказав професор Петтерссон. Це дивовижне і дуже цікаве спостереження. Ці результати приведуть нас до вивчення того, чи може мікрофлора опосередковано підтримувати відновлення в таких ситуаціях, як інсульт, пошкодження спинного мозку і старіння».

Команда також досліджувала вплив пересадки кишкових мікробів від старих до молодих мишам на функції травної системи.

З віком життєздатність клітин тонкого кишечника знижується, і це пов'язано зі зменшенням вироблення слизу, що робить клітини кишечника більш уразливими до пошкодження.

Однак, додавання бутирата допомагає краще регулювати функцію кишкового бар'єру і знизити ризик запалення.

Вчені виявили, що миші, що одержували мікрофлору від старих донорів, мали більш довгі ворсинки кишечника. Відкриття показує, що кишкові мікроби можуть компенсувати і підтримувати старіюче тіло за допомогою позитивної стимуляції. Це вказує на новий потенційний метод боротьби з негативними наслідками старіння шляхом імітації збагачення і активації бутирату.

Цікаво, що мікроби літнього тваринного краще відчувають себе у молодих особах. Це говорить про те, що мікрофлора в процесі старіння модифікується для того, щоб компенсувати накопичений дефіцит в тілі господаря.

Отримані результати сприяють розумінню взаємозв'язку між мікробіомами і його господарем, і закладають основу для розробки методик і ліків, пов'язаних з підтриманням вірною роботи мікрофлори і боротьби зі старінням.

Технології, 18.11.2019 12:09