Фото: СБУ

Збирав розвіддані через веб-камери поблизу порту Миколаєва: СБУ затримала російського шпигуна

Служба безпеки України (СБУ) затримала російського агента, який встановив веб-камери поблизу Миколаївського морського порту, щоб шпигувати за військовими кораблями.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зазначається, що у зоні особливої уваги росіян були кораблі Збройних сил України, а також морські судна торговельного флоту України, які експортують агропродукцію. Щоб відстежувати місця базування українських плавзасобів, зловмисник встановив декілька веб-камер на технологічних спорудах поблизу місцевого порту.

"Після встановлення відеопристроїв вони мали здійснювати безперервну онлайн-трансляцію морського та річкового трафіків з наданням віддаленого доступу російській спецслужбі", йдеться у повідомленні.

Однак правоохоронцям вдалося своєчасно виявили й деактивували приховані відеопристрої. А самого зловмисника було затримано "на гарячому", коли він намагався встановити ще одну веб-камеру з видом на річкову акваторію. Таким чином СБУ запобігла передачі окупантам розвідувальної інформації, яку вони планували використати для здійснення прицільних повітряних ударів по регіону.

Ще одним завданням російського агента, як встановило розслідування, було виявлення наземних об’єктів Сил оборони, у тому числі військових шпиталів, навчальних центрів та блокпостів.

Фігурантом справи виявився працівник місцевої компанії, якого спецслужба Росії дистанційно завербувала наприкінці 2023 року. Він потрапив у поле зору окупантів через свою активність у прокремлівських Telegram-каналах, де схвалював збройну агресію проти України.

Під час обшуку у затриманого вилучено мобільний телефон із доказами його комунікації з агресором, а також інструменти для монтажу відеокамер та коробки від них.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник наразі перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, днями Служба безпеки України встановила особи ще чотирьох російських окупантів, які вчиняли воєнні злочини проти цивільного населення у період окупації Київщини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.02.2024 11:16