Фото: Офіс президента

Зеленський назвав помилку України за роки незалежності

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні дуже потрібно робити кроки назустріч до країн африканського континенту. Цим потрібно було займатися продовж останніх років, але держава цього не робила.

Про це він заявив під час прес-конференції.

Коментуючи те, що шість країн під час Генасамблеї ООН не підтримали українську формулу миру, Зеленський сказав, що в цьому випадку складно донести інформацію до них. Він назвав слабкою позицією бути на відстані й залишатись осторонь. 

"Дуже складно, складно донести тим, хто проти. Ми над цим працюємо, але є шість країн, які проти. Водночас 141 країна "за" (українську формулу миру, — ред.). Там повага до суверенітету й територіальної цілісності. З іншими країнами ми працюємо", — сказав він.

Президент наголосив, що Україні дуже потрібно робити кроки назустріч до країн африканського континенту, щоб налагоджувати з ними відносини.

"Я вважаю, що ми погано працювали довгі роки, ми не звертали уваги. Мені здається це велика помилка. Тому й ухвалено спеціальну програму розширення посольської присутності в регіоні. Ми прогавили час раніше — довгі роки з початку нашої незалежності і тому зараз ми воюємо за незалежність. Все це невипадково. Тобто міцного кулаку партнерів в України не було. До цієї війни. І це правда. Зараз він є, але когось не вистачає. Зокрема, африканський континент й Латинська Америка", — зазначив він.

Гарант додав, що єдиний шанс перемогти це "пахати всередині країни і зовні".

"Ми працювали над об'єднанням Європи, тут є країни з різним статусом, є нейтральні. Ми працювали над тим, щоб змінити цю нейтральність на ненейтральність до війни... І Збройні сили над цим працювали, бо перемоги на полі бою дають впевненість, ніхто не любить лузерів. Хоч би як це звучало, але це правда, всі хочуть бути переможцями. Ось і все. І треба всім пахати всередині країни і зовні, це єдиний шанс перемогти", — додав Зеленський.

Нагадаємо, Генеральна Асамблея ООН на надзвичайній сесії в четвер, 23 лютого, більшістю голосів схвалила проект резолюції, який інкорпорує ключові положення запропонованої восени 2022 року Україною "формули миру" — плану з десяти пунктів, покликаному завершити повномасштабне російське вторгнення в Україні.

"За" резолюцію проголосувала 141 держава. Ще 32 держави під час голосування утримались, а сім країн виступили проти: Білорусь, КНДР, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Росія і Сирія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.02.2023 18:09