Жителі зони вздовж «лінії зіткнення» на сході України не залишаться без зовнішньої допомоги

24 ЛЮТОГО 2018 12:32

На цьому тижні Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) знову звернулася до донорів із закликом підтримати зусилля з надання гуманітарної допомоги жителям України, які постраждали в результаті конфлікту на сході країни.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

В цілому на ці цілі потрібно 159 млн доларів. З них 21,1 мільйона необхідні для надання медичної та продовольчої допомоги.  

У європейському регіональному бюро ВООЗ нагадують, що збройний конфлікт на сході України триває вже четвертий рік. Він призвів до серйозного гуманітарної кризи.   

На сьогоднішній день в допомоги потребують 3,4 мільйона жителів східної частини країни.   

У числі тих, хто її потребує найбільше, - 200 тисяч жителів п’яти кілометрової зони вздовж «лінії зіткнення». Ці люди піддаються обстрілу. У багатьох з них немає палива, немає продовольства і ліків.  

При цьому лінія дотику, яка відокремлює райони, що знаходяться під контролем Києва, від районів, неконтрольованих урядом, перетворилася в одну з найбільш замінованих зон в світі.  

Гуманітарні установи системи ООН докладають всіх можливих зусиль для надання допомоги жителям України в районах конфлікту. Однак їм катастрофічно не вистачає коштів.  

З Європейського бюро ВООЗ повідомляють про слабке фінансування проектів, пов'язаних з кризою на сході України. У 2017 році ВООЗ отримала лише дві третини суми, необхідної для гуманітарної діяльності в країні.  

«Кошти, які надійшли в минулому році, дозволили ВООЗ і партнерам задовольнити найбільш насущні потреби жителів України вздовж «лінії зіткнення». Ми доставляли ліки і життєве важливе обладнання, надавали медичну допомогу в мобільних медпунктах, зміцнювали інституційно-кадровий потенціал і систему охорони здоров'я», - розповіла координатор з питань охорони здоров'я в умовах надзвичайних ситуацій Європейського бюро ВООЗ Доріт Нітзан.  

Вона додала, що коштів, які надійшли, не вистачило для надання підтримки в області боротьби з інфекційними та неінфекційними захворюваннями на сході України.  

«Саме тому ВООЗ та інші організації системи ООН закликають донорів збільшити фінансування проектів з надання медичної та гуманітарної допомоги мільйонам людей, що страждають від конфлікту на сході України», - сказала Доріт Нітзан.  

У ВООЗ нагадали, що в кінці 2017 року установи системи ООН запустили кампанію #UkraineNotForgotten (Україна не забута) з проханням підтримати проекти з надання гуманітарної допомоги.  

В цілому потрібно 159 млн доларів. З них 21,1 мільйона необхідні на забезпечення людей харчуванням і надання медичної допомоги.

 

Суспільство, 24.02.2018 12:32