Жовті окуляри не допомогли водіям розгледіти пішоходів вночі

03 СЕРПНЯ 2019 10:17

Носіння окулярів з жовтими лінзами при нічному водінні не допомагає водіям швидше реагувати на появу пішоходів. Незважаючи на недостатні докази їх ефективності, такі окуляри часто пропонуються як аксесуар для більш безпечного водіння вночі.

Вчені, що опублікували свою роботу в JAMA Ophthalmology, вважають, що впевненість в ефективності жовтих окулярів, навпаки, може сприяти аваріям.

Ефективність окулярів з жовтими лінзами для водіння в темний час доби є предметом дискусій з 1950-х років. Серед достоїнств таких лінз виробники і продавці вказують фільтрування інтенсивного сліпучого світла дорожніх вогнів і вивісок, поліпшення ясності і чіткості бачення при нічному водінні, полегшення розпізнавання об'єктів.

У 1997 році в США Федеральна торгова комісія заборонила рекламувати і продавати окуляри з жовтим склом як засіб для більш безпечної їзди. У документі вказується, що такі заяви не обґрунтовані науково.

Проте, ці лінзи до цих пір продовжують рекламувати і продавати з зазначенням саме такого призначення і вони зустрічаються повсюдно, в тому числі на заправках.

Ряд досліджень також показав, що жовті лінзи навіть погіршують зір в темний час доби. Наприклад, в 1972 році вчені показали, що при використанні жовтих лінз поріг розрізнення контрасту збільшується (зір погіршується) в порівнянні з показниками використання прозорих лінз. У 1965 році було встановлено, що жовті окуляри знижують і гостроту зору.

Алекс Хванг (Alex D. Hwang) і його колеги з Гарвардської медичної школи вирішили перевірити, як впливають жовті лінзи на водіїв при типових умовах нічного водіння, особливо при появі пішоходів.

Їх мотивувало те, що вони не виявили ніяких даних, які давали б пряме підтвердження того, що використання таких окулярів вночі покращує видимість дороги або збільшує безпеку в присутності сліпучого світла фар або без нього.

У дослідженні автори використовували симулятор сліпучого світла, який вони розробили раніше. Параметри світла, які використовуються в ньому, відповідають параметрам світла фар. Цей симулятор був встановлений в симуляторі водіння. Цю методику вчені вже використовували, щоб оцінити, як бачать перехожих вночі водії з катарактою.

Вчені рекрутували 22 особи віком від 21 до 80 років, яких для дослідження розділили на три групи (2 групи молодих людей і 1 група людей старшого віку). Всі учасники пройшли вісім тестів або сценаріїв водіння, кожен з яких тривав 10 хвилин. Кожен з них змінив чотири види очок: три з жовтими лінзами, наявні у вільному продажу, і одні з прозорим склом.

Тест проводився в двох варіантах, з симуляцією світла фар або без неї, людям потрібно було натискати на сигнал відразу після виявлення пішохода. Однією з груп молодих людей (n = 12) демонструвався пішохід в синіх джинсах і синій футболці, жовті окуляри могли ускладнювати виявлення цього кольору. Другій групі молодих людей (n = 6) і людям старшого віку (n = 4) був показаний пішохід в помаранчевій футболці.

Раніше вчені навчили штучний інтелект розпізнавати, коли водій відволікається від дороги.

Поганим водіям вчені теж знайшли застосування: їх використовували для навчання безпілотних автомобілів. Також відомо, що після чотиригодинного сну водії потрапляють в аварії в 15 разів частіше.

Технології, 03.08.2019 10:17