Фото: Радіо Свобода

Журналісти знайшли у батька новопризначеного заступника голови СБУ російський паспорт: деталі

У четвер, 25 травня, президент Володимир Зеленський призначив своїм указом Сергія Наумюка заступником голови Служби безпеки України. Журналісти-розслідувачі з'ясували, що батько новопризначеного заступника має чинний паспорт Російської Федерації. 

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Наявність російського паспорта підтверджує витяг з автоматизованої системи "Роспаспорт". Про те, що документ не був анульований, свідчить його відсутність у переліку недійсних паспортів на сайті МВС Росії. Відповідно до витягу з реєстру, паспорт громадянина РФ Анатолія Наумюка був оформлений у 2015 році у місті Тула. Відповідно до документа, він подав заяву на отримання громадянства, вказавши підставою видачі паспорта набуття громадянства Російської Федерації.

Зазначається, що Наумюк має індивідуальний податковий номер платника податків в Росії, прив’язаний до його паспорта громадянина РФ. Перевірка номера паспорта у реєстрі Головного управління з питань міграції Міністерства внутрішніх справ РФ також підтвердила, що номер паспорта не перебуває у переліку недійсних.

Сам Наумюк раніше підтверджував наявність громадянства РФ у батька та брата, але запевняв, що це було "вимушене рішення з побутових причин", і наполягав, що в подальшому його родичі від російських паспортів начебто відмовилися.

У день його призначення заступником голови СБУ він відмовився пояснювати журналістам, чому паспорт його батька досі значиться чинним, і коли саме його родичі подали заяву про відмову від громадянства РФ. У пресслужбі СБУ повідомили, що перед призначенням на посаду заступника керівника голови СБУ Наумюк пройшов "усі необхідні перевірки, визначені законодавством, зокрема, ретельно була вивчена інформація щодо його сім’ї та родичів".

"Близькі родичі Сергія Наумюка є громадянами України, водночас про наявність у його батька та брата паспортів Російської Федерації Сергій Наумюк повідомляв раніше. Ці документи були отримані після окупації Луганська у 2014 році, де проживали обидва родичі. Після виїзду з тимчасово захопленого регіону вони подали заяви на відмову від російського громадянства. Однак наразі уповноважені органи РФ свідомо блокують розгляд відповідних заяв", — йдеться у відповіді СБУ.

Нагадаємо, Росія робить усе можливе, аби примусити населення на тимчасово окупованих територіях брати російські паспорти. Тих, хто не бажає цього робити, окупанти позбавляють людських прав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.05.2023 16:19