Юрій Ігнат. Джерело: Media Center Ukraine — Ukrinform

Зліт МіГів у Росії: Ігнат розповів, як військові дізнаються, чи несе винищувач "Кинджал"

Останнім часом в Україні поновилися затяжні повітряні тривоги через зліт винищувачів МіГ-31К на території Росії. Вони є потенційними носіями гіперзвукових ракет "Кинджал", які летять дуже швидко й збиваються вкрай важко. 

Для того, аби визначити, чи несе на собі конкретний МіГ ракету "Кинджал", Повітряні сили та Сили оборони користуються різними джерелами інформації. Про це в ефірі телемарафону розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

"У нас є власна розвідка. Є дані від партнерів. Безумовно ми отримуємо інформацію від наших союзників. Якщо у нас є точна інформація, що це переліт МіГ-31К з одного аеродрому на інший, тобто перебазування чи навчальний політ, то відповідно тривога не буде вмикатися", — сказав він.

Водночас, пояснив Ігнат, якщо такої інформації немає, або є точні дані, що винищувач несе "Кинджал", то тривогу буде оголошено.

Військовий наголосив, що ця гіперзвукова ракета є вкрай небезпечною й швидкою, а тому, коли вона летить, залишається дуже мало часу, щоб пройти в укриття.

"Летить "Кинджал" надзвичайно швидко. Лічені хвилини — і він потрапляє у той чи інший регіон. Якщо це близько від місця пуску, то взагалі дуже мало часу. Якщо далі, то збільшується кількість хвилин на одну-дві-три. Тому небезпека є реальною, треба це розуміти", — сказав військовий.


Довідка: Лише модифікація МіГ-31К, яка візуально не відрізняється від МіГ-31 та МіГ-31БМ, є носіями ракет Х-47М "Кинджал". МіГ-31 К може нести лише один "Кинджал", максимальна дальність ураження комплексу — дві тисячі кілометрів.


В Україні збільшилася тривалість повітряних тривог через зліт МіГів: у чому причина

Юрій Ігнат пояснював, що тривалість оголошених повітряних тривог в Україні тепер суттєво збільшилась. Це насамперед пов'язано з тим, що російська армія під час тренувальних польотів МіГів почала виконувати інші завдання. 

Раніше, за його словами, коли МіГи злітали, повітряна тривога лунала приблизно 20 хвилин. Тоді росіяни відпрацьовували зліт та посадку, тренувальні польоти. Також були 1,5-годинні тривоги — це час, коли МіГ-31 відпрацьовує пальне. Літає, поки не витратить усе пальне, і повертається на базу. Зараз ворог інші завдання ставить перед собою — це відпрацювання дозаправки в повітрі.

Нагадаємо, Юрій Ігнат також зазначав, що російські ракетні обстріли зараз суттєво залежатимуть від погодних умов. Окупанти будуть корегувати свою тактику. Відомо, що вранці 11 листопада рашисти випустили по Києву балістичну ракету (поки що не встановлено була це С-400 або ж "Іскандер"). Її вдалося збити зенітно-ракетному комплексу Patriot. Руйнувань і постраждалих зафіксовано не було.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.11.2023 09:41