Фото: Запорізька ОВА

Зниження граничного віку для призовників: уряд підтримав ініціативу

Кабінет міністрів під час засідання 5 травня підтримав зміни до законопроекту "Про військовий обов'язок та військову службу", які передбачають зниження призовного віку з 27 до 25 років. Раніше із такою ініціативою виступило Міністерство оборони.

Про це повідомив представник уряду у парламенті Мельничук. Тепер документ має розглянути Верховна Рада.

"Схвалено проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обовʼязок і військову службу", — написав він у Telegram.

Законопроектом передбачено внесення змін до статей 15, 18, 18-1, 37 ЗУ "Про військовий обовʼязок і військову службу", спрямованих на зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку.

Що відомо про ініціативу Міноборони

Міністерство оборони напрацювало пропозиції змін до законодавства щодо зменшення граничного віку перебування на військовому обліку призовників. Відомство запропонувало проводити призов громадян на військову службу не до 27 років, а до 25. Там обгрунтовували свою пропозицію тим, що під час воєнного стану потреба в перебуванні громадян на військовому обліку призовників до 27 років відсутня.

У Міноборони пояснювали, що під час воєнного стану призов на строкову військову службу не здійснюється, однак при цьому щорічне прибуття призовників до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, зокрема для проходження медичних оглядів, викликає додаткові фінансові витрати, навантаження на медичних працівників та збільшення черг для проходження ВЛК.

"По-друге, тривале перебування на військовому обліку призовників під час дії воєнного стану призводить до того, що значна кількість придатних до військової служби громадян, які не мають статусу військовозобов’язаних, не може бути залучена до військової служби за призовом під час мобілізації", — вказували у Міноборони.

Нагадаємо, що в Україні 24 лютого 2022 року було вперше введено воєнний стан та загальну мобілізацію. На початку травня їх продовжили ще на три місяці, тобто до 18 серпня 2023 року. Це означає, що всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже, припадають під призов до армії. 

Під час загальної мобілізації насамперед призивають чоловіків із бойовим досвідом, а потім вже тих, хто потрібні для відповідних спеціальностей. Чоловікам вручають повістки, з якими вони повинні з'явитися у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Влада неодноразово наголошувала, що видача повістки про уточнення даних не означає негайну мобілізацію. У квітні військкоматам дозволили вручати повістки чоловікам незалежно від їхнього місця проживання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.05.2023 00:21