Зонд «Паркер» почав четверте тісне зближення з Сонцем

25 СІЧНЯ 2020 11:17

Сонячний зонд «Паркер» почав четверте тісне зближення з Сонцем. 29 січня він пролетить на відстані близько 18,6 мільйона кілометрів від зірки, поставивши нові рекорди по близькості рукотворного апарата до зірки і за швидкістю руху. Це дозволить апарату отримати нові унікальні дані про зовнішніх шарах Сонця, повідомляється на сайті NASA.

Запуск зонда «Паркер» в космос відбувся 13 серпня 2018 року. Його завданням є вимір основних характеристик сонячного вітру і зовнішніх шарів зірки, а також вивчення електромагнітних полів поблизу Сонця. Від сильного нагріву і потоків заряджених частинок і випромінювання від зірки апарат захищають система охолодження і теплозахисний щит, під якою ховаються всі наукові прилади.

За планом процес зближення із зіркою триватиме сім років: з кожною новою орбітою (всього їх 24) апарат буде наближатись до світила. Зонд вже передав на Землю безліч унікальних даних. Зокрема, «Паркер» показав рух сонячного вітру і допоміг зрозуміти прискорення частинок близько Сонця, а також структуру корони.

Перші три рази зонд зближувався з Сонцем майже на одне і теж відстань (близько 24 мільйонів кілометрів), а 26 грудня 2019 року здійснив гравітаційний маневр у Венери, щоб збільшити свою швидкість. 10 січня апарат здійснив маневр корекції траєкторії, а 23 січня 2020 зонд почав четверте тісне зближення з Сонцем.

29 січня він повинен пролетіти на відстані близько 18,6 мільйона кілометрів від зірки, тим самим поставивши нові рекорди по близькості рукотворного апарата до зірки і за швидкістю руху. Збирати дані за допомогою чотирьох комплектів наукових приладів зонд буде в повністю автономному режимі. Лише після того, як фаза зближення закінчиться, він вийде на зв'язок і почне передачу даних на Землю.

Технології, 25.01.2020 11:17