Фото: Львівська міська рада

З-під завалів музею Шухевича у Львові відкопали історичні сходи: на них він дав свій останній бій

У Львові тривають роботи з розбирання завалів знищеного росіянами музею Романа Шухевича. Нещодавно співробітники музею повідомили про те, що історичні сходи, пов'язані з останніми хвилинами життя командира Української повстанської армії (УПА), вдалось зберегти. 

Про це повідомляє Львівська міська рада на сторінці у Facebook.

"Історичні сходи з Музею Романа Шухевича вдалось відкопати та зберегти. Зараз комунальники продовжують розбирати завали та передають цінні речі музейникам", йдеться у повідомленні. 

Працівники музею наголошують, що саме на цих сходах головний командир УПА Роман Шухевич дав свій останній бій та відстрілювався від чекістів. 

Додамо, що 1 січня 2024 року російські шахеди влучили у два об'єкти національної памʼяті у Львові: університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера, та музей Романа Шухевича на Білогорщі. Музей був повністю зруйнований.

Нагадаємо, Львівська військова адміністрація оцінила вартість будівлі музею Шухевича у два мільйони 258 тисяч гривень. Але сам будинок є історичним для українців, тому що з 1949 року це була конспіративна квартира Романа Шухевича. На 5 березня 1950 року планували його переїзд звідти, оскільки заарештували його зв’язкову Дарію Гусак. Але зранку у цей день емґебісти оточили будинок і сусідські будівлі в Білогорщі.

Операцію із захоплення головнокомандувача УПА очолював генерал міністерства державної безпеки СРСР Павло Судоплатов. До операції залучили понад 700 бійців внутрішніх військ. Намагаючись прорватися з оточення, Шухевич вбив радянського майора, але самого його поранили. Аби не здаватися живим до рук ворога, Роман Шухевич пустив собі кулю в скроню.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.01.2024 16:57