Знищений музей-будинок головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Джерело: "Радіо Свобода"

Удар по музею Шухевича у Львові: цінні експонати заховали, але будівля зруйнована повністю

У понеділок, 1 січня, ворожі обстріли дронами повністю знищили музей-будинок головнокомандувача Романа Шухевича на околиці Львова на Білогорщі. Травмованих і загиблих немає. Проте будівля зруйнована повністю.

Про це повідомило "Радіо Свобода".

"Утрачені меморіальні речі Шухевича, зокрема, меблі: стіл, крісла, фотель, фортепіано, погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського", — йдеться в повідомленні.

Однак працівники музею зазначили, що найцінніші музейні експонати, а це близько 600 одиниць, ще на початку повномасштабної війни перенесли в безпечне місце.

"Найцінніший пам’ятник — це будинок, який зруйнований. Більшість основного фонду забрано з музею на початку війни, і він вцілів. Окремі речі були в музеї, це насамперед габаритні речі", — розповів заступник директора Львівського історичного музею, відділом якого є музей Шухевича, Петро Слободян.

Львівська військова адміністрація оцінила вартість будівлі у два мільйони 258 тисяч гривень. Але сам будинок є історичним для українців, тому що з 1949 року це була конспіративна квартира Романа Шухевича. На 5 березня 1950 року планували його переїзд звідти, оскільки заарештували його зв’язкову Дарію Гусак. Але зранку у цей день емґебісти оточили будинок і сусідські будівлі в Білогорщі.

Операцію із захоплення головнокомандувача УПА очолював генерал міністерства державної безпеки СРСР Павло Судоплатов. До операції залучили понад 700 бійців внутрішніх військ. Намагаючись прорватися з оточення, Шухевич вбив радянського майора, але самого його поранили. Аби не здаватися живим до рук ворога, Роман Шухевич пустив собі кулю в скроню.

"О п’ятій ранку я почув вибух. Був у хаті, вийшов подивитися. Горів музей. А о шостій годині знову другий удар, але сильний. Я перебував на вулиці, тому приліг. Удар. Свист. Це музей Шухевича, тому і цілили", — розповів Степан Кшик, який мешкає по сусідству з музеєм.

Нагадаємо, раніше міський голова Львова Андрій Садовий повідомляв, що в ніч на понеділок, 1 січня, російські окупанти атакували Львів та околиці десятьма "шахедами". Є руйнування, обійшлося без жертв.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.01.2024 14:56