JAXA і Toyota розроблять герметичний місячний автомобіль

12 БЕРЕЗНЯ 2019 18:36

Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA) і компанія Toyota домовилися вивчити можливість партнерства в галузі дослідження космосу. Зокрема, фахівці обох організацій будуть опрацьовувати концепт герметичного автомобіля для переміщення космонавтів по місячній поверхні на відстань 10 тисяч кілометрів, повідомляється в прес-релізі JAXA.

На сьогоднішній день єдиний досвід висадки людей на інші космічні тіла був отриманий в ході американської програми «Аполлон».

Під час перших місій з висадкою астронавти змогли зібрати велику кількість даних і зразків місячного ґрунту, проте зона досліджень була обмежена кількома сотнями метрів навколо посадкового модуля.

Під час останніх трьох місій астронавти використовували місячні автомобілі, які дозволили значно розширити зону досліджень.

Наприклад, під час місії «Аполлон-17» автомобіль віддалився від посадкового модуля на відстань 7,6 кілометра, а всього кожен з трьох автомобілів подолав не менше 27 кілометрів по місячній поверхні.

Оскільки в останні роки все більшу кількість країн і організацій стали всерйоз розглядати можливість повернення людей на Місяць, вони стали розробляти нові концепції і апарати, які зможуть забезпечити висадку та продуктивне перебування космонавтів на поверхні Місяця.

JAXA і Toyota вирішили розробити проект місячного транспорту, який дозволить розширити можливості екіпажів місячних експедицій.

Представлений проект має безліч суттєвих відмінностей від автомобіля, що використовувався в місіях «Аполлон». Головне з них - автомобіль буде мати герметичний відсік, в якому космонавти зможуть знімати скафандри.

Залюднений обсяг автомобіля складе 13 кубічних метрів. Розробники відзначають, що автомобіль розрахований на перевезення двох чоловік, але в екстреній ситуації скористатися ним зможуть четверо. Довжина автомобіля складе шість метрів, ширина 5,2 метра, а висота 3,8 метра.

В апараті використовується колісна платформа з шістьма колесами, які приводилися в рух електромоторами. Вони будуть отримувати енергію від паливних елементів. Крім того, на бічній поверхні автомобіля розташовується згорнута гнучка сонячна панель, однак невідомо, чи буде енергія від неї використовуватися для руху.

Передбачається, що запас ходу автомобіля на одній заправці палива складе 10 тисяч кілометрів, що на приблизно 900 кілометрів менше місячного екватора. Таким чином, якщо не враховувати особливості місячного рельєфу, космонавти зможуть дістатися на автомобілі в майже будь-яку точку Місяця. Передбачається, що в разі успішної розробки і затвердження проекту запуск апарату до Місяця відбудеться в 2029 році.

Ймовірно, Японія буде проводити пілотовані місії на місячну поверхню за допомогою планованої місячної орбітальної станції Lunar Orbital Platform-Gateway.

Технології, 12.03.2019 18:36