Фото: Telegram/Маріупольська міська рада

Google показав, як Росія спустошила Україну: шокуючі супутникові знімки

Компанія Google опублікувала декілька нових супутникових знімків України. На них видно, як за час війни Росія зруйнувала та спустошила українські міста.

Про це повідомляє Politico. Нові знімки, ймовірно, було зроблено ще у березні 2022 року. Однак і на них чітко видно руйнування — наслідки боїв біля Києва, руйнування аеропорту у Гостомелі, міст в Ірпені та дамбу в селі Козаровичі на Київщині.

Драмтеатр у Маріуполі

Російські терористи 16 березня 2022 року скинули на будівлю авіабомбу. На момент атаки росіян на Драматичний театр Маріуполя у бомбосховищі перебувало 1000 людей. За декілька днів стало відомо, що в Маріуполі росіяни знищують докази вбивства цивільних в укритті під Драматичним театром. 20 травня 2022 росіяни завершили розбір завалів Драмтеатру в Маріуполі, тож тепер визначити кількість загиблих неможливо.

Росія знесла залишки будівлі та не допустила міжнародних слідчих до місця подій.

Драматичний театр міста Маріуполь

Драматичний театр міста Маріуполь

На фото: Драматичний театр у Маріуполі

Аеропорт у Гостомелі

Російські війська почали атакувати Гостомель з повітря вже за декілька годин після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. На території аеропорту протягом декількох днів точилися тяжкі бої. Тоді було знищено легендарний український літак "Мрія".

аеропорт у Гостомелі

аеропорт у Гостомелі

На фото: аеропорт у Гостомелі

Підрив дамби на Київщині

Для того, щоби зупинити наступ рашистів, українські військові підірвали міст в селі Демидів та захисну дамбу Київського водосховища між селами Козаровичі та Лютіж. Потоки води зупинили наступ росіян, але село затопило.

дамба у Демидові

дамба у Демидові

На фото: наслідки підриву дамби у Київській області

Підрив мосту в Ірпені

Місто Ірпінь Київської області зазнало значних руйнувань під час російської окупації. 25 лютого минулого року українські військові були змушені підірвати єдиний міст, який сполучав Ірпінь і Київ, щоби не дати росіянам пробратися у столицю.

Рік тому, 28 березня 2022 року, Сили оборони України звільнили ІрпіньМісто заплатило велику ціну за свою свободу: зруйновано 70% соціальної та житлової інфраструктури, загинули сотні місцевих жителів. Перебуваючи в місті, ворог розстрілював цивільних та нищив інфраструктуру. Пошкодження, руйнування, спалені дахи й стіни, розтрощені паркани, вибиті вікна — усе це можна спостерігати майже в кожному дворі. Чимало будинків були спалені й розтрощені вщент. Практично всі — розграбовані.

Проте Ірпінь став однією з перших ділянок фронту, де український незламний дух зупинив армію, на яку десятиліттями виділялись мільярдні бюджети.

місто Ірпінь

місто Ірпінь

На фото: підірваний міст в Ірпені

Поля поблизу Бахмута

Українське місто Бахмут Донецької області — одна з головних цілей російських окупантів. За дев'ять місяців тяжких боїв та боротьби за місто рашисти зазнали великої кількості втрат серед особового складу та техніки. Крім того, внаслідок інтенсивних бойових дій поля навколо знищено постійними обстрілами.

поля Бахмута

поля Бахмута

На фото: поля поблизу Бахмута

Руйнування села Мощун

Село Мощун Київської області також постраждало від російського навали. Битва за Мощун стала однією з найважливіших битв оборони Києва в березні 2022 року. Село стало одним із форпостів, який зупинив російські окупаційні війська на підступах до Києва.

Більш як два тижні поспіль у безупинних і важких боях українські воїни стримували тут ворожу навалу та знищували елітні підрозділи десантних військ РФ, морської піхоти.

село Мощун

село Мощун

На фото: село Мощун

Скільки коштуватиме відновлення економіки України через війну

Відновлення економіки України внаслідок вторгнення Росії коштуватиме 411 мільярдів доларів. Ця сума у 2,6 раза перевищує очікуваний валовий внутрішній продукт України 2022 року. Такі дані у березні 2023 року повідомляло видання Yahoo Finance. Водночас у вересні 2022 року сума для відновлення України становила 349 мільярдів доларів. 

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, відновлюватимуть насамперед енергетичну й критичну інфраструктури, житло, економіку та гуманітарне розмінування. Оцінені збитки та потреби у відновленні не містять дані про втрати на окупованих територіях.

Відповідно до швидкої оцінки потреб, Україні знадобиться 14 мільярдів доларів США для критично важливих і пріоритетних інвестицій у реконструкцію та відновлення у 2023 році, що вимагатиме 11 мільярдів доларів США понад те, що передбачено в бюджеті України на 2023 рік.

Приблизно 22% потреб припадає на транспорт, тоді як на житло припадає 17%, енергетику — 11% і сільське господарство — 7%.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення країна-агресорка завдала збитків Україні на 143,8 млрд доларів. І це лише задокументовані матеріальні втрати.

Додамо, Україна працює над залученням заморожених російських активів, які охоплюють від 300 мільярдів доларів до 500 мільярдів доларів. Уряд веде переговори з партнерами щодо юридичного обґрунтування та практичного залучення коштів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.05.2023 18:21