Фото: росЗМІ

Bloomberg пояснив, чому КНДР вигідна війна Росії в Україні

Північна Корея зацікавлена співпрацювати з Росією щодо продажу зброї. Усе через те, що будь-яка угода з РФ допоможе підняти безгрошову та застійну економіку КНДР.

Про це йдеться у матеріалі Bloomberg.

ЗМІ пишуть, що нещодавно США висунули звинувачення про те, що диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин поставляє зброю та боєприпаси для допомоги РФ у війні — надсилає снаряди та ракети.

Тоді в адміністрації президента Штатів Джо Байдена заявили, що зброя з КНДР не змінить ситуацію на полі бою, проте відкриє для ізольованої країни новий потік доходів. Водночас Північна Корея відкидає звинувачення США в постачанні зброї Росії.

Оскільки економіка КНДР не змогла зрости у 2021 році й зіткнулася з труднощами 2022-го, Кім Чен Ин може спробувати "зробити ставку" на продаж зброї в РФ.

"Чого у Кіма дійсно вдосталь, так це зброї. Особливо артилерії 20-го століття, яка переживає свого роду відродження на фронтах України. Північна Корея має незліченні запаси боєприпасів, які, за оцінками Міжнародного інституту стратегічних досліджень, становлять понад 21 600 артилерійських знарядь", — пише Bloomberg.

Експерт із озброєнь Джуст Оліманс вважає, що Північній Кореї справді вигідно схопитися за можливість позбутися застарілих боєприпасів зі значною націнкою. Водночас КНДР виробила й безліч моделей артилерійських знарядь, сумісних із деякими російськими системами.

США у своїй заяві не назвали кількість зброї, яку Північна Корея нібито надіслала Росії. Однак у Байдена стверджують, що Кремль ще у вересні 2022-го хотів купити мільйони ракет і артилерійських снарядів.

Представник Ради нацбезпеки США Джон Кірбі заявляє, що має докази отримання зброї з КНДР групою "Вагнера". Посадовець показав дві фотографії, на яких зображені нібито російські вагони, що прямують до Північної Кореї.

За прогнозами експертів, у разі продажу зброї в РФ Північна Корея може отримати сотні мільйонів доларів. Однак Держдеп США відмовився коментувати будь-яке потенційне економічне зростання, яке бачить КНДР у результаті продажу зброї Росії.

Нагадаємо, раніше про постачання зброї з КНДР для ПВК "Вагнера" говорила розвідка США. Тоді Штати передали розввіддані групі експертів санкційного комітету Радбезпеки КНДР.

Війна, 30.01.2023 09:52