Google представив «хмарний» ігровий сервіс Stadia

19 БЕРЕЗНЯ 2019 21:47

Компанія Google представила «хмарний» ігровий сервіс Stadia, що дозволяє користувачам запускати гри в браузерах на движку Chromium.

Особливість сервісу полягає в тому, що всі обчислення під час гри відбуваються на серверах компанії, що дозволяє запускати гру з сучасною графікою на будь-яких пристроях. Користувачі з більшості країн Північної Америки та Європи отримають доступ до платформи в 2019 році, заявили представники Google в трансляції, присвяченій запуску.

Абсолютна більшість ігрових платформ покладаються на внутрішні потужності того пристрою, на якому запущена гра. Це дозволяє мінімізувати затримки між дією гравця і відгуком гри, а також не залежати від якості підключення до інтернету. Проте, в останні кілька років великі технологічні компанії почали розробку сервісів, що дозволяють запускати гри не на кінцевому пристрої, а на потужних серверах, і транслювати розраховані кадри на пристрій користувача.

Google представила свій проект в сфері «хмарної» трансляції ігор Project Stream восени 2018 року.

Тепер компанія анонсувала повноцінну ігрову платформу Stadia, що спирається на технології Project Stream. Компанія називає головною перевагою платформи можливість запуску ігор на практично будь-якій платформі, що підтримує браузери на движку Chromium, а також технологію трансляції Google Cast.

Крім того, користувач зможе переміщатися між пристроями. Наприклад, він може запустити гру на смартфоні, а потім на телевізорі або комп'ютері. Через кілька секунд після цього гра запуститься на новому пристрої, причому на тому ж місці, де користувач зупинився на іншому пристрої.

Google задіяла для платформи сервера, розташовані в більш ніж 200 країнах і територіях, що має забезпечити мінімальні затримки під час трансляції кадрів. В основі платформи лежить операційна система Linux, а також процесори з архітектурою x86, розроблені спеціально для Stadia.

Крім того, компанія відзначає, що сервіс спростить розробку ігор, оскільки вони будуть працювати однаково на будь-яких пристроях.

Технології, 19.03.2019 21:47