Airbus представив концепт «пернатого» пасажирського літака

20 ЛИПНЯ 2019 12:17

Авіабудівний концерн Airbus представив концепт регіонального пасажирського літака Bird of Prey, елементи конструкції якого нагадують частини тіла хижих птахів.

Розробники відзначають, що концепт не буде втілений у вигляді серійного літака, але використані при його розробці ідеї можуть стати в нагоді для створення майбутніх літаків.

В останні десятиліття більшість пасажирських літаків мають схожу конструкцію з сигароподібними фюзеляжем і однокільовим хвостовим оперенням з горизонтальними і вертикальним стабілізаторами. Ця схема добре зарекомендувала себе в пасажирської авіації, проте її можливості щодо поліпшення ефективності польоту та інших характеристик вже багато в чому вичерпані, тому авіаконструктори досліджують інші схеми компонування літаків.

Конструктори з Airbus представили концепт Bird of Prey, в якому застосовано відразу кілька нетипових рішень. Концепт являє собою регіональний літак, розрахований на перевезення 80 пасажирів на відстань до 1500 кілометрів.

Велика частина консолей крила має плоску форму (уздовж), проте в основі вони сильно згинаються і кріпляться до фюзеляжу окремо, на відміну від багатьох інших літаків, в яких вони з'єднані центропланом. Під крилом встановлено чотири турбогвинтові двигуни - по два з кожного боку.

Ще однією особливістю стали кінцівки крила і хвостове оперення. Розробники відзначають, що вони виконані на зразок пір'я птахів. На кожному кінці крила встановлено п'ять кінцівок різної довжини. Вони являють собою рухливі, а не статичні, елементи, за допомогою яких можна управляти креном. Хвостове оперення також складається з декількох сегментів, причому в ньому не застосовується вертикальний стабілізатор, що, на думку розробників, повинно знизити лобовий опір.

Конструктори заявляють, що застосування незвичайних аеродинамічних елементів, а також використання ефективної гібридної енергетичної установки дозволило б знизити витрату палива таким літаком на величину від 30 до 50 відсотків у порівнянні з аналогічними апаратами. Тим не менш, компанія не збирається втілювати цей концепт в такому вигляді.

Технології, 20.07.2019 12:17