10 лютого - всесвітній день зернобобових

10 ЛЮТОГО 2019 11:16

Зернобобові культури - це бобові рослини, плоди яких збирають виключно з метою використання їх сухих зернят. Найбільш поширеними видами зернобобових є квасоля, горох і сочевиця. До категорії зернобобових не належать культури, урожай яких збирають зеленим (як, наприклад, зелений горошок і стручкова квасоля): їх класифікують як овочеві.

Крім того, зернобобовими не є культури, плоди яких використовуються головним чином для добування рослинного масла (наприклад, соя і арахіс), а також рослини сімейства бобових, насіння яких використовуються виключно для посівних цілей (наприклад, насіння конюшини і люцерни).

До популярних видів зернобобових відносяться всі сорти сушеної квасолі - такі як квасоля звичайна, квасоля Лімська, Каролінські боби і зелені боби. Турецький горох (нут), горох коров'ячий, вигна китайська і голубиний горох - це теж зернобобові, так само як і всі сорти сочевиці.

Зернобобові входять до складу головних страв і є невід'ємним елементом кухонь всього світу: від середземноморського хумус, який роблять з нуту, до традиційного «повного англійського сніданку» (тушковані боби) і індійського дала (його готують з гороху або сочевиці).

Зернобобові є найважливішими сільськогосподарськими культурами за цілою низкою причин. Вони багаті поживними речовинами і характеризуються високим вмістом білка, що робить їх ідеальним джерелом білка, особливо в регіонах, де м'ясо і молочні продукти недоступні фізично або економічно.

При цьому в них мало жирів і вони багаті розчинною клітковиною, споживання якої сприяє зниженню рівня холестерину і допомагає контролювати рівень цукру в крові. Завдяки цим властивостям зернобобові рекомендовані організаціями охорони здоров'я як засіб лікування неінфекційних хвороб - таких як діабет і серцево-судинні захворювання. Доведено також, що зернобобові допомагають боротися з ожирінням. Відео з You Tube.

Для фермерів зернобобові є важливою культурою тому, що їх можна робити як на продаж, так і для власного споживання. Можливість харчуватися зернобобовими, які вони вирощують, і продавати їх, допомагає фермерам підтримувати продовольчу безпеку своїх домашніх господарств і створює економічну стабільність.

Крім того, властивості цих культур покращують родючість ґрунтів, що сприяє збільшенню продуктивності сільськогосподарських угідь. Використовуючи зернобобові як суміщених і покривних культур, фермери можуть також сприяти підвищенню сільськогосподарського і ґрунтового біо-різноманіття, не допускаючи ураження рослин комахами-шкідниками та хворобами.

Зернобобові можуть сприяти пом'якшенню наслідків зміни клімату, оскільки знижують залежність від синтетичних добрив, які використовуються для штучного насичення ґрунту азотом. В процесі виробництва і застосування таких добрив відбувається викид парникових газів в атмосферу, а їх надмірне використання може мати згубні наслідки для навколишнього середовища.

Зернобобові ж мають здатність природним чином пов'язувати в ґрунті атмосферний азот, а в деяких випадках добре використовують запаси фосфору, який міститься в ґрунті, що значно знижує потребу в синтетичних добривах.

Генеральна Асамблея ООН, заявляючи про необхідність продовжувати підвищувати обізнаність громадськості про поживну цінність різноманітного раціону харчування, що включає зернобобові культури, і заявляючи також про значущість зернобобових культур для досягнення цілей Порядку денного на період до 2030 року та про необхідність сприяти подальшому розвитку сталого сільського господарства, постановила оголосити 10 лютого Всесвітнім днем ​​зернобобових.

Суспільство, 10.02.2019 11:16