17 червня - всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

17 ЧЕРВНЯ 2019 08:32

Опустелювання - це «деградація земель в посушливих, напівпосушливих і субгумідних районах в результаті дії різних факторів, включаючи зміну клімату і діяльність людини» (див. Конвенцію ООН по боротьбі з опустелюванням).

Деградація земель в посушливих районах визначається як зниження або втрата біологічної або економічної продуктивності посушливих земель. Деградації піддається третина поверхні Землі, що, відповідно, впливає на життя понад 1 млрд. чоловік, повідомляє UN.

Ліси займають 30 відсотків поверхні Землі. Вони не тільки забезпечують продовольчу безпеку і притулок, а й грають ключову роль в боротьбі зі зміною клімату, допомагають зберегти біологічне різноманіття і є місцем проживання корінних народів.

Щорічно ми втрачаємо тринадцять мільйонів гектарів лісів, а постійна деградація земель в посушливих районах привела до опустелювання території площею 3,6 мільярда гектарів.

Збезлісення і опустелювання, викликані діяльністю людини і зміною клімату, являють собою серйозну перешкоду до досягнення сталого розвитку і негативно впливають на життя і засоби для існування мільйонів людей, які ведуть боротьбу з бідністю.

На посушливі райони припадає близько 50 відсотків оброблюваних земель у світі. Посушливі землі характеризуються малою кількістю опадів і високим рівнем випаровування вологи. Вони займають більше 40 відсотків земної суші і служать місцем існування для більш ніж 2 млрд. чоловік.

Майже половина людей, що мешкають на посушливих територіях, живуть в умовах убогості.

Задоволення основних потреб цих людей у ​​величезній мірі залежить від навколишнього їхнього середовища. 90 відсотків людей, які живуть в країнах, що розвиваються, відстають від решти населення світу за рівнем свого добробуту і показниками в області розвитку.

Суспільство, 17.06.2019 08:32