2 листопада - міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

02 ЛИСТОПАДА 2019 19:49

За останні 12 років було вбито 1010 журналістів за інформування громадськості про події, що відбуваються. У дев'яти з десяти випадків винуватці цих злочинів уникають покарання. Безкарність призводить до більшої кількості вбивств і часто є симптомом загострення конфліктів і розпаду законодавства і судових систем.

ЮНЕСКО занепокоєна тим, що безкарність завдає шкоди цілим товариствам, покриваючи серйозні порушення прав людини, корупцію і злочинність, повідомляє UN.

У 2013 році на своїй 68-й сесії Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію 68/163, в якій постановила проголосити 2 листопада Міжнародним днем ​​припинення безкарності за злочини проти журналістів. Резолюція закликає держави-члени вжити конкретних заходів в боротьбі з безкарністю. Дата була обрана в пам'ять про двох французьких журналістів, убитих в Малі 2 листопада 2013 року.

У цій знаковій резолюції засуджуються будь-які напади і акти насильства по відношенню до журналістів і співробітників засобів масової інформації.

Крім того, резолюція закликає держави-члени зробити все від них залежне для запобігання насильства щодо журналістів і співробітників засобів масової інформації, забезпечити залучення до відповідальності і віддавати до суду осіб, які вчинили злочини проти журналістів і співробітників засобів масової інформації, і забезпечити потерпілим доступ до належним засобів правового захисту. Резолюція також закликає держави сприяти створенню безпечних і сприятливих умов для того, щоб журналісти виконували свою роботу незалежно і без зайвого втручання.

Суспільство, 02.11.2019 19:49