21 червня - Міжнародний день йоги

21 ЧЕРВНЯ 2019 12:16

Йога - це древня фізична, психічна і духовна практика, яка виникла в Індії багато тисяч років тому. Слово «йога» на санскриті означає «зв'язок» - з'єднання тіла і свідомості. Визнавши універсальність цієї практики, Генеральна Асамблея схвалила ініціативу Індії і проголосила 21 червня Міжнародним днем ​​йоги.

На відміну від звичайних оонівських зустрічей і конференцій на захід, присвячений цьому Дню, просили з'явитися в спортивному одязі і з власним килимком. Урок йоги для співробітників ООН і дипломатів провів гуру з Індії, повідомляє UN.

Виконавчий директор представництва Всесвітньої організації охорони здоров'я в ООН доктор Ната Менабде багато років пропрацювала в Індії.

«Йога дає можливість одночасно займатися як удосконаленням фізичних потреб, так і впливати на людські якості, людські емоції, людський розум. А ці речі - вони універсальні. Вони можуть виражатися по-різному в певних культурах і релігіях, але, тим не менш, це те, що об'єднує нашу планету і всіх, хто живе на ній людей, - каже Менабде. - Це якість людського характеру, гуманітарне якість, тому йога може бути використана в будь-якій культурі, в будь-якої релігії, будь-якому середовищі. Завжди знайдуться шляхи і можливості впливати на ті специфічні якості, які для даної культури найбільш характерними є».

У ВООЗ вважають, що йога - це не тільки фізична активність, а й засіб для боротьби зі стресом.

«Навіть якщо ми будемо говорити тільки про фізичні вправи, то йога надає дуже широкий спектр вправ, наприклад, для дихання, - каже Ната Менабде. - Вони дуже важливі для людей похилого віку, для хворих з гіпертонією, для тих, хто схильний до стресів або має метаболічні порушення в організмі. Виконувати ці вправи зовсім не складно».

Менабде п'ять років пропрацювала в Індії, і її батьки, які жили тоді з нею, щодня займалися йогою.

«Полегшені вправи, які вони, з огляду на вікові обмеження, могли робити, давали їм величезну силу, задоволення і спокій, одночасно зміцнюючи їх тіла, - каже представник ВООЗ. - З часом вони стали робити ті вправи, які давалися їм з самого початку. Тобто мова йде про прогрес, про те, що ти можеш бачити майбутнє і вірити в себе. Йога як раз і дає віру в себе саме тому, що вона не починається зі складних комплексних вправ, які люди не можуть робити».

Суспільство, 21.06.2019 12:16