31 жовтня - всесвітній день міст

31 ЖОВТНЯ 2019 09:26

Генеральна Асамблея в своїй резолюції 68/239 ухвалила оголосити 31 жовтня Всесвітнім днем ​​міст, зазначивши, що справедливий і відповідає потребам доступ до основних міських послуг є однією з передумов стабільного урбанізації, а, отже, і соціально-економічного розвитку в цілому, повідомляє UN.

Планова урбанізація збільшує здатність міст генерувати зайнятість і багатство, і сприяти різноманітності та соціальної згуртованості між різними класами, культурами, етносами і релігіями. Міста, спроектовані для спільного проживання, створюють можливості, дозволяють налагодити зв'язки і взаємодія, а також сприяють сталому використанню загальних ресурсів.

В даний час більше половини населення світу живе в містах. З урахуванням того, що до 2050 року ця цифра, за прогнозами, виросте до 68%, урбанізація стала одним з найбільш перетворюють і помітних явищ в житті суспільства.

Держави-члени ООН вже визнали в Новій програмі розвитку міст, що урбанізація може поставити перед людством ряд серйозних викликів в області забезпечення житлом, охорони навколишнього середовища, зміни клімату, створення інфраструктури, забезпечення базових послуг, продовольчої безпеки, охорони здоров'я, освіти, гідних робочих місць , особистої безпеки та природних ресурсів.

Але при правильному підході урбанізація може стати і найважливішим засобом забезпечення сталого розвитку.

Сьогодні відчувається нагальна потреба перетворення урбанізації в рушійну силу перетворень, щоб повною мірою скористатися перевагами концентрації великої кількості людей в одному місці, що дасть можливість забезпечити стійке економічне зростання для всіх без винятку людей, соціально-культурний розвиток і охорону навколишнього середовища.

Забезпечивши належне планування, проектування, управління стратегією і тактикою розвитку міст можна за допомогою урбанізації досягти рівня сталого розвитку.

Нова цифрова економіка, іноді звана «четвертої промисловою революцією», будується на даних, зниженні операційних витрат і спільних платформах, вже надаючи глибокий вплив у багатьох містах світу.

Інновації в забезпеченні мобільності, в тому числі у вигляді безпілотних видів транспорту, електротранспорту засобів і БПЛА, зажадають принципово інших підходів до міського планування.

Такі технології, як штучний інтелект, віртуальна, доповнена і змішана реальність і інтернет речей відкривають нові можливості для підвищення ефективності та зв'язку, але також і вимагають нових основ управління.

Прискорення темпів інновації тисне на керівництво, що приймає стратегічні рішення, і на управлінців, які займаються повсякденною організацією життя в місті, вимагаючи від них постійного підвищення кваліфікації в розумінні нових технологій, в питаннях закупівлі і регулювання.

Суспільство, 31.10.2019 09:26