420 тисяч людей на рік помирають в результаті хвороб харчового походження

13 ЛЮТОГО 2019 11:28

Мільйони людей хворіють і вмирають в результаті харчового отруєння. Учасники першої Міжнародної конференції з безпеки продуктів харчування, яка відкрилася в Аддіс-Абебі, обговорюють шляхи звернення цієї тенденції назад.

Щорічно 600 млн чоловік захворюють в результаті вживання продуктів харчування, що містять бактерії, віруси, паразити, токсини і хімікати. 420 тисяч на рік помирають в результаті харчового отруєння. Неякісна їжа може стати причиною майже сотень інфекційних і навіть неінфекційних захворювань, в тому числі ракових.

Дводенна конференція з безпеки харчових продуктів відкрилася в Аддіс-Абебі. Вона проходить під егідою Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) і Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), повідомляє UN.

Глава ВООЗ підкреслив, що «в умовах глобалізації безпеку харчових продуктів - це проблема кожного з нас». У конференції беруть участь делегати з 130 країн - міністри охорони здоров'я, міністри сільського господарства, провідні вчені, а також представники споживачів, виробників і дистриб'юторів продуктів харчування. Вони визначать шляхи вирішення проблем, що стосуються безпеки харчових продуктів.

Експерти впевнені, що, інформуючи споживачів про те, як вибирати безпечні продукти, можна скоротити не тільки масштаби захворюваності, а й масштаби економічних збитків. Адже харчові отруєння призводять до зниження продуктивності в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, економічні втрати від якого становлять близько 95 млрд. доларів.

До 2050 р дві третини населення будуть проживати в містах-гігантах - з населенням 10 і більше мільйонів чоловік, - в зв'язку з чим будуть потрібні додаткові інвестиції в рішення таких задач, як розподіл продовольства і утилізація харчових відходів.

Зі зміною клімату змінюються механізми потрапляння в їжу патогенів та мікотоксинів, морських біотоксинів і важких металів таких як кадмій та ртуть.

З огляду на глобальні масштаби цієї проблеми, в грудні 2018 року в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку делегати 73-й сесії Генасамблеї проголосили 7 червня Всесвітнім днем ​​безпеки харчових продуктів.

Члени Генасамблеї ООН підкреслили, що продовольча виробничо-збутова ланцюжок стала значно складнішою, і будь-які негативні інциденти, пов'язані з продовольством, можуть мати серйозні наслідки для здоров'я населення, торгівлі і економіки в усьому світі.

Члени Генасамблеї ООН нагадали, що Всесвітня організація охорони здоров'я повинна відігравати провідну роль в розробці міжнародних стандартів для харчових продуктів. Держави закликали захистити здоров'я споживачів.

Наступний захід з безпеки продовольства пройде в Женеві 23-24 квітня.

Суспільство, 13.02.2019 11:28