8 березня - Міжнародний жіночий день

08 БЕРЕЗНЯ 2020 13:18

Міжнародний жіночий день дає нам можливість подумати про досягнуті успіхи, закликати до змін і зазначити акти мужності і рішучості простих жінок, які зіграли виняткову роль в історії своїх країн і громад.

Світ домігся безпрецедентних успіхів, але жодна країна не досягла гендерної рівності.

П'ятдесят років тому ми здійснили політ на Місяць; за останнє десятиліття ми виявили останки невідомих раніше предків людини і вперше сфотографували чорну космічну діру.

Тим часом, законодавчі обмеження не дозволили 2,7 млрд жінок зробити рівний з чоловіками вибір професії. Станом на 2019 рік жінки становили менше 25% парламентаріїв. Кожна третя жінка як і раніше піддається насильству за ознакою статі.

Давайте зробимо 2020 рік поворотним для жінок і дівчат.

Тема Міжнародного жіночого дня 2020 року «Я - покоління рівності: реалізація прав жінок» узгоджується з новою кампанією Структури «ООН-жінки» під назвою «Покоління рівності», присвяченій 25-й річниці прийняття Пекінської декларації та Платформи дій, найпрогресивнішою дорожньої карти по розширенню прав і можливостей жінок і дівчат у всьому світі, повідомляє UN.

Крім того, в цьому році планується відзначати ряд інших значущих дат ООН, наприклад, десятиліття створення Структури «ООН-жінки».

Ні у кого не викликає сумніву той факт, що реальні зміни для більшості жінок і дівчаток в світі відбуваються занадто повільно.

Сьогодні жодна країна не може заявити про досягнення гендерної рівності. У законодавствах ряду країн, а також в самій культурі і традиціях закладено безліч перешкод, з якими стикаються жінки і дівчатка.

Жінок як і раніше недооцінюють, вони працюють більше чоловіків, заробляють менше, і їх вибір обмежений. Жінки і дівчата піддаються самим різним формам насильства. Крім того, існує значна загроза втрати прав, що ледь-ледь завойовані жінками.

2020 рік представляє собою незаперечну можливість мобілізувати глобальні дії для досягнення гендерної рівності та прав усіх жінок і дівчат.

Суспільство, 08.03.2020 13:18