800 мільйонів людей витрачають приблизно 10 відсотків свого сімейного бюджету на медицину

14 ГРУДНЯ 2017 15:11

Майже половина світового населення позбавлена доступу до основних послуг в галузі охорони здоров'я. 100 мільйонів чоловік щорічно виявляються за межею бідності через необхідність оплачувати послуги медиків з власних коштів.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

Про це йдеться в новій доповіді Світового банку та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).  

«Абсолютно неприпустимо, що половина населення світу все ще не мають можливості користуватися самими основними послугами в сфері охорони здоров'я», - сказав Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.  

В даний час 800 мільйонів чоловік в світі витрачають не менше 10 відсотків свого сімейного бюджету на медичні послуги для себе, хворої дитини або іншого члена родини.   

Для майже 100 мільйонів чоловік ці витрати настільки високі, що прирікають їх на крайню бідність - на життя в 1,9 долари США в день або менше.  

Глава ВООЗ, а також його колега з Світового банку Джим Ен Кім закликали нарощувати зусилля щодо забезпечення універсального доступу населення до медицини.  

«Ця проблема має рішення: загальне медичне обслуговування забезпечить кожній людині можливість отримати необхідну йому лікування тоді і там, де вони йому потрібні, не стикаючись при цьому з фінансовими труднощами», - заявив Тедрос Адханом Гебрейесус.  

З нової доповіді випливає, що в XXI столітті в сфері охорони здоров'я намітився цілий ряд позитивних зрушень: виросло число людей, що мають можливість отримувати щеплення та послуги з планування сім'ї, більшість проходять курс антиретровірусної терапії, зростає число сімей, які отримали антимоскітні сітки для профілактики малярії. Однак прогрес розподіляється дуже нерівномірно.  

Величезні проблеми в сфері охорони здоров'я спостерігаються в країнах Африки на південь від Сахари і в Південній Азії.  

Доповідь підготовлена для обговорення на Форумі, присвяченому питанню загального медичного обслуговування, який в ці дні проходить в столиці Японії Токіо. 

 

Суспільство, 14.12.2017 15:11