9 серпня - Міжнародний день корінних народів світу

09 СЕРПНЯ 2018 17:50

370 мільйонів чоловік, що живуть в більш ніж 90 країнах світу. Носії унікальної культури і традицій, успадкованих від предків. Корінні нечисленні народи - це лише п'ять відсотків усього населення Землі, але при цьому 15 відсотків найбідніших жителів планети. Для збереження їх самобутності і захисту прав та інтересів в ООН відзначають Міжнародний день корінних народів.

Протягом багатьох років корінні народи відстоюють право зберегти свою культуру, володіти споконвічними територіями і розпоряджатися природними ресурсами. Незважаючи на відмінності в походженні і традиціях, корінні народи по всьому світу стикаються зі схожими проблемами. У переважній більшості країн вони відносяться до категорії найбільш уразливих і нужденних груп населення.

Цього разу День присвячений темі «Міграція і переміщення корінних народів». Прийнято вважати, що представники корінних народів живуть у віддалених районах і ведуть кочовий спосіб життя. Але це не так. У країнах Латинської Америки, наприклад, 40 відсотків всіх корінних народів живуть в містах. У ряді випадків цей показник доходить до 80 відсотків. У такій ситуації зберігати свої культурні і мовні традиції вельми непросто.

«Корінні народи підтримують тісний духовний зв'язок зі своїми землями і їх природними багатствами. Однак все частіше їм з різних причин доводиться переміщатися, як всередині країн, так і за їх межі. Іноді це переміщення відбувається насильно, без попередньої згоди», - йдеться в посланні Генерального секретаря ООН з нагоди Міжнародного дня корінних народів.

Важкі економічні умови, видобуток природних ресурсів на землях традиційного розселення, забруднення навколишнього середовища змушує людей зніматися з насиджених місць у пошуках кращої долі.

На думку Антоніу Гутерріша, міграція несе представникам корінних народів нові можливості, але при цьому таїть в собі і загрозу:

«Багато мігрантів з числа корінних народів живуть в містах в украй важких і антисанітарних умовах. Жінки і дівчата піддаються насильству, стають жертвами торгівлі людьми...».

Генеральний секретар висловив надію, що святкування Дня стане ще одним приводом нагадати світовій спільноті про необхідність виконувати прийняту ООН Декларацію про права корінних народів - з тим, щоб всі без винятку представники нечисленних народів могли жити в благополуччі, зберігаючи і примножуючи свої традиції.

Для того, щоб привернути увагу до становища корінних народів Генеральна Асамблея ООН оголосила 2019 Міжнародним роком мов корінних народів.

Суспільство, 09.08.2018 17:50