95 відсотків усіх жінок-мігрантів працюють за кордоном як прислуга, найчастіше в рабських умовах

28 ВЕРЕСНЯ 2018 19:13

В даний час в світі налічується 250 мільйонів мігрантів. Половина з них - жінки, які, зазвичай, їдуть за кордон в пошуках заробітку і кращого життя для себе і своїх дітей. Але при цьому вони стикаються з величезними проблемами і небезпеками, ризикуючи стати жертвою торгівлі людьми або трудової експлуатації.

На сьогоднішній зустрічі в ООН обговорюють як захистити жінок-мігрантів від дискримінації та насильства. Вона пройшла «на ланах» 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. У ній взяли участь голова МЗС Ліхтенштейну і високопоставлені представники з Мексики, Еквадору та ряду інших країн Латинської Америки.

До учасників сесії звернулася Спеціальний представник Генерального секретаря з міжнародної міграції Луїза Арбур, яка нагадала, що в грудні в Марракеші буде прийнятий Глобальний договір, покликаний забезпечити захист інтересів трудящих, які працюють за кордоном.

Луїза Арбур підкреслила, що жінки складають половину всіх мігрантів. Щорічно вони пересилають своїм сім'ям і родичам сотні мільйонів доларів. Ці кошти йдуть на те, щоб нагодувати і навчити дітей, дати їм можливість отримати медичну допомогу і в цілому поліпшити умови життя близьких, залишилися на батьківщині.

 За словами Луїзи Арбур, жінки, зазвичай, відправляються за заробітком, залишивши близьких вдома, і виявляються на чужині на самоті. Вони отримують набагато менше, ніж чоловіки, але при цьому пересилають на батьківщину більше коштів.

Як сказала Спеціальний представник, приблизно 95 відсотків усіх жінок-мігрантів працюють за кордоном в якості домашньої прислугі. Багато хто працює нелегально і тому потрапляють в даний рабство. Нерідко у них відбирають документи і платять гріш. Часто жінки зазнають сексуальної експлуатації. Опинившись в чужій країні без документів і без знання мови, вони фактично позбавлені будь-якої правової захисту. Чимало покладають великі надії на Договір з міграції, яка повинна з'явитися до кінця цього року.

Суспільство, 28.09.2018 19:13