Фото: depositphotos

Агродрони: інноваційний підхід до сільського господарства

19 СІЧНЯ 2024 11:50

Справжній прорив у галузі сільського господарства здійснили безпілотні літальні апарати, які перевернули погляди, що склалися про землеробство. Апробації у нашій країні та за кордоном наочно показали фермерам досяжну можливість автоматизації сільського господарства, використовуючи аграрний дрон. 

Де купити агрокоптер в Україні? Деякі фермери купують агродрони на маркетплейсі з продажу сільськогосподарської техніки AGRO.RIA. Тут продається нова й б/у агротехніка, включно з агродронами, які дозволять підвищити врожайність с/г культур і знизити витрати на обробіток с/г угідь. 

Агродрони та їхні функціональні можливості

Агродрон — безпілотний літальний апарат, використовується для моніторингу посівів, обприскування добрив, збирання даних тощо. 

Сільськогосподарська індустріалізація призвела до впровадження важкої агротехніки, яка, хоч і спрощує роботи, але є громіздкою, повільною та не надає точної інформації про посіви. Від дронів, у цьому плані, набагато більше користі: вони здатні надати значну допомогу на будь-якому етапі вирощування культур. 

Агрокоптер — новітній етап індустріалізації сільського господарства. Він здатен збирати та складати статистику, порівнювати показники за кілька років. Всього один апарат здатний замінити цілу низку обладнання: датчики на сільгосптехніці, супутникові пристрої, метеоприлади. 

Агрокоптери застосовують для складання карт, засіювання територій, боротьби зі шкідниками, дистанційного зондування ґрунту щодо вмісту мікроелементів. Але найчастіше с/г дрони використовують, щоб складати план подальших робіт, ґрунтуючись на точних даних.

Агродрони дозволяють власнику полів збільшувати врожай, використовуючи ті ж технічні та людські ресурси. Вони роблять те, що раніше здавалося неможливим:

  1. Планувати польові роботи, враховуючи погодні умови.

  2. Робити прогнози про кількість та якість врожаю.

  3. Стабілізувати свою фінансову ситуацію.

Агродрон, у деяких випадках, допоможе обійтися без лабораторних досліджень. Камери здатні вимірювати та контролювати рівень вмісту води та мікроелементів у ґрунті. Причому для розшифровки даних не потрібно мати у штаті фахівця. У комплекті з дронами йде програмне забезпечення, яке встановлюється на ПК та складає докладні таблиці, діаграми, статистику. Такі дані — чудова підмога, як для початківця, так і для досвідчених фермерів.

Комплектація та моделі агродронів

Сам безпілотний комплекс складається з:

  1. Дрона, оснащеного спеціалізованою системою датчиків, які дозволяють аналізувати загальний стан рослин і ґрунту на відстані.

  2. Програмного забезпечення, яке виводить оброблені дані на смартфон або комп'ютер, у зрозумілому для фермера вигляді. 

Існує безліч моделей агродронів, що відрізняються розміром, формою, вагою, швидкістю, дальністю польоту та функціональністю. Деякі з найбільш популярних моделей агродронів — це DJI Agras MG-1, SenseFly eBee SQ, Parrot Bluegrass Fields, PrecisionHawk Lancaster 5 тощо.

Переваги використання агродронів у сільському господарстві

Аграрні дрони автоматизують робочий процес і роблять сільське господарство продуктивнішим. Безпілотник не залежить від хмарності, знімає дані з невеликої висоти, забезпечує точну, гнучкішу візуалізацію. В основі його пристрою лежать камери, які вловлюють випромінювання, що сигналізують про початок хвороби рослин. Це випромінювання невидиме для людського ока, через що фермери зазвичай втрачають момент, коли культури можна врятувати.

Маючи такі унікальні властивості, агродрони відкривають величезні перспективи для сільськогосподарського економічного зростання. Розвиток безпілотних комплексів на сьогодні досяг рівня зрілості. Фермери почали приймати той факт, що дрони спричиняють неминучу модернізацію в аграрній сфері. Доступна ціна таких пристроїв дозволяє легко адаптуватися до нововведення, проводячи тестові польоти та експериментуючи з можливостями аерофотокамери для візуалізації рослин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Суспільство, 19.01.2024 11:50