Фото: ілюстративне. Джерело: Скріншот з відео

Актори влаштували протест проти використання ШІ у відеоіграх: у чому причина

Члени Гільдії кіноакторів офіційно розпочали страйк проти використання штучного інтелекту у відеоіграх. Протест почався після провалу переговорів щодо нового контракту, який регулює інтерактивні медіа та відеоігри.

Як повідомляє The Verge, ці переговори було зірвано у зв'язку з розбіжностями стосовно захисту працівників у сфері штучного інтелекту.

Зазначається, що профспілка акторів Sag-Aftra веде переговори щодо умови угоди про інтерактивні медіа з переговорним комітетом видавців відеоігор, серед яких є Activision, Take-Two, Insomniac Games, WB Games та інші. Хоча SAG-AFTRA та переговорна група з відеоігор змогли узгодити низку пунктів, питання ШІ залишалося дискусійним та призвело до страйку акторів.

Так, положення Sag-Aftra про штучний інтелект регулюють діяльність акторів як озвучення, так і рухів чи використання акторської гри, як основи для створення нового контенту без участі оригінального виконавця, а також використання генеративного штучного інтелекту для створення акторської гри без будь-яких початкових даних. Однак компанії, що вели переговори, не дійшли згоди щодо того, який тип виконавців повинен мати право на захист від заміни їх на штучний інтелект.

За словами представника Sag-Aftra Рейа Родрігеса компанії-учасники переговорів хотіли запропонувати "охорону" для акторів озвучення, але не для акторів запису рухів.

"Так, будь-хто, хто виконує трюки або зображує істот у відеоіграх, залишився б незахищеним, згідно з пропозицією роботодавців", — наголосив він.

Проте пізніше компанії поширили захист на акторів запису руху, але лише за умови, що "виконавця можна ідентифікувати на виході цифрової репліки ШІ". Водночас SAG-AFTRA відхилила цю пропозицію, адже вона потенційно виключила б більшість рухомих вистав від акторів. Це залишить акторів запису рухів беззахисними, адже їх замінять на бездушний штучний інтелект, який був навчений на справжніх виступах акторів.

Нагадаємо, вчені з проекту SETI, який займається пошуком позаземних цивілізацій, планують відправити на переговори з іншопланетянами штучний інтелект. За словами науковців, наразі було виявлено велику кількість придатних для життя екзопланет у нашій галактиці, тому вчені вважають, що на деяких з цих планет можуть мешкати технологічно-розвинуті цивілізації, яким було б цікаво вийти на контакт людством.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 16.08.2024 05:35