Американські морпіхи позбулися 42-річних літаків радіоелектронної боротьби

13 БЕРЕЗНЯ 2019 12:18

Корпус морської піхоти США списав останній літак радіоелектронної боротьби EA-6B Prowler; він був приписаний до ескадрильї VMAQ-2 на базі «Черрі-Пойнт» в Північній Кароліні.

Як пише Flightglobal, зі списанням останнього EA-6B Морська піхота залишилася без спеціалізованих літаків радіоелектронної боротьби.

Літаки радіоелектронної боротьби в складі збройних сил зазвичай виконують кілька завдань. Зокрема, вони відповідають за постановку перешкод системам зв'язку супротивника, придушення радіолокаційних станцій і систем наведення озброєння, а також виявлення радарів і передавальних антен. Наприклад, такі літаки можуть «приховувати» переміщення військ, пригнічуючи системи виявлення противника.

Дводвигунний чотиримісний EA-6B був розроблений в 1960-х роках. Літак здатний розвивати швидкість до 1050 кілометрів на годину, а дальність його польоту складає 3,8 тисячі кілометрів.

Морська піхота США прийняла літаки Prowler на озброєння в 1977 році. З тих пір вона отримала 48 таких літаків. Після списання останніх EA-6B все такі літаки, за винятком двох, були відправлені на зберігання.

Два ж літака військові передали Національному музею повітроплавання і астронавтики в Вірджинії і Музею витоків авіації в Техасі.

До 2015 року літаки радіоелектронної боротьби Prowler використовували також ВМС США. Останній політ такого літака, що належав флоту, відбувся 27 червня 2015 року.

В цілому літальні апарати такого типу простояли на озброєнні морської авіації ВМС США 44 роки.

Світ, 13.03.2019 12:18