Фото: Freepik

Аналітик пояснив, чому стрімкий ріст курсу долара в Україні різко зупинився

Масштабний розпродаж резервів Національним банком у травні для покриття попиту на валюту на міжбанку на тлі поступового скорочення обсягів вільної гривні в імпортерів і в інвесторів знизив платоспроможний попит. У зв'язку з цим курс долара припинив свій стрімкий ріст.

Такого висновку дійшов аналітик Олексій Козирєв, пише Minfin.com. У своєму зведенні фахівець докладно пояснив, чому ріст курсу долара в Україні зупинився.

"Процес девальвації без відповідного бюджетного підживлення не може тривати до нескінченності", — йдеться у заяві Козирєва.

Він підкреслив, що платоспроможність бізнесу і можливості генерації ними ресурсів у гривні шляхом реалізації імпортної продукції або послуг не є нескінченним процесом. Досить обмежені обсяги вільної національної валюти у населення, яке на певному етапі вже теж стало не готовим до постійного зростання цінників в обмінниках і поступово знизило обсяги своїх покупок.

"Масований розпродаж резервів Нацбанком у травні для покриття попиту на валюту на міжбанку на тлі поступового скорочення обсягів вільної гривні в імпортерів і в інвесторів знизив платоспроможний попит", — заявив аналітик.

Козирєв зазначив, що у підсумку це призвело до завершення періоду зростання котирувань на торгах, а потім і до їх часткового зниження, тобто до корекції ринку після нещодавнього стрибка курсу. 

"Падіння котирувань міжбанку починає коригувати та котирування готівкового ринку. Саме цей процес ми зараз і спостерігаємо", — додав Олексій Козирєв.

Курс долара у 2024 році

Відомо, що у державному бюджеті на 2024 рік прогнозований середньорічний курс долара закладено на рівні 40,7 гривні. Інфляцію закладено на рівні 9,7% проти 28% у 2023 році.

Варто зазначити, що у Нацбанку підвищення курсу долара щодо гривні пов'язують з активізацією видатків від уряду, які зросли з другої половини березня, а також через вичерпування ефекту від продажу валюти задля сплати річних податків.

Своєю чергою Міжнародний валютний фонд прогнозує поступове зростання курсу долара з 2025 року. У 2027 році валюта може перетнути позначку в 50 гривень за долар.

Нагадаємо, за даними НБУ, відчутне послаблення обмінного курсу гривні, яке відбулося у травні у Національному банку України пов'язують із збільшенням попиту на валюту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.06.2024 10:56