Аналітики передбачили півмільярда діабетиків до 2030 року

21 ЛИСТОПАДА 2018 13:48

Вчені підрахували, що до 2030 року кількість хворих на діабет другого типу в світі збільшиться на сто мільйонів чоловік і сумарно від цього захворювання страждатиме 511 мільйонів чоловік.

Споживання інсуліну, необхідного, щоб уникнути ускладнень діабету, при цьому зросте на 20 відсотків. Свої розрахунки аналітики опублікували в журналі The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Діабет другого типу супроводжується сталим підвищенням рівня глюкози в крові, і як наслідок, підвищенням кількості глікілірованого гемоглобіну (захворювання діагностують при перевищенні порога в 6,5 відсотків). Цей тип діабету часто характеризується нездатністю засвоювати глюкозу тканинами внаслідок втрати чутливості до інсуліну. Проте, в ряді випадків у пацієнтів спостерігається недолік інсуліну, який можна компенсувати введенням гормону, тому, залежно від прийнятої в конкретній країні практики, інсулін отримують до 20 відсотків пацієнтів з діабетом другого типу.

Група дослідників з США, Великобританії і Швейцарії промоделювати зміна кількості людей з діабетом другого типу та їх потреби в інсуліні з 2018 по 2030 роки. Аналітики використовували дані Міжнародної асоціації діабету про ситуацію в 221 країні, а також взяли для аналізу 14 когортних досліджень по різних країнах, в результаті чого отримали статистику для 60 відсотків хворих на діабет в усьому світі. На основі цієї статистики вчені зробили передбачення.

Діабет другого типу найчастіше асоційований з сидячим способом життя і надмірною вагою, а також з віком, тому з огляду на урбанізацію населення, старіння популяцій і поширення «західної» дієти, вчені очікувано отримали приріст числа діабетиків.

Якщо в 2018 році на діабет другого типу хворі 406 мільйонів чоловік, в 2030 році ця цифра виросте до 511 мільйонів. Основний внесок у збільшення кількості хворих планують в трьох країнах: Китай, Індія і США.

Споживання інсуліну при цьому може вирости на 20 відсотків, і максимальний приріст відбудеться в Азії. Це зажадає нарощування виробництва інсуліну, особливо в Азії та Африці. На сьогоднішній день світовий ринок здебільшого забезпечують всього три виробника, причому інсулін отримують далеко не всі нужденні.

Виявилося, що найбільш раціонально залишити поріг в сім відсотків для людей молодше 75 років, а для людей старше - підвищити його до 8 відсотків. Це значно скоротить кількість ускладнень, пов'язаних з гіпоглікемією, але незначно збільшить ризик інших ускладнень.

За даними ВООЗ, в світі серед причин смертності діабет варто на сьомому місці. У людей з діабетом в два-три рази зростає ризик інфаркту та інсульту.

Суспільство, 21.11.2018 13:48