Аналог ботокса зробили зброєю проти малярійних комарів

29 ЧЕРВНЯ 2019 19:47

Вчені змогли виділити з анаеробних бактерій нейротоксин, аналогічний ботулотоксину, який ефективно діє на малярійних комарів, але не шкідливий для ссавців, риби та інших безхребетних крім комарів.

На думку дослідників, це відкриття дозволить створити ефективний засіб проти поширення малярії. Стаття з результатами дослідження опублікована в журналі Nature Communocations.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я тільки в 2017 році малярією заразилися 219 мільйонів чоловік, з них 435 тисяч померло.

Щоб впоратися з поширенням хвороби вчені і медики створюють все нові способи обмежити розмноження головного переносника малярійних плазмодіїв - комарів роду Anopheles.

Головним засобом боротьби з ними залишаються хімічні інсектициди, хоча комахи поступово виробляють опірність до них і ефективність цього методу падає.

У 1990 році вчені виявили в ґрунті мангрових лісів Малайзії підвид анаеробної бактерії Clostridium bifermentans, який демонстрував токсичність по відношенню до личинок комарів і мошок. Однак тоді недолік даних про те, які конкретно токсини, що виділяються цими бактеріями забезпечує їх «антикомарині властивості», не дозволив розробити дієвий біологічний інсектицид.

Тепер Сарджіт Гілл (Sarjeet Gill) з університету Каліфорнії в Ріверсайді, Пол Стенмарк (Pål Stenmark) зі Стокгольмського університету спільно з колегами змогли точно з'ясувати, який саме токсин активний проти малярійних комарів.

Вони секвенували геноми всіх штамів Clostridium bifermentans, як тих, що вражають комарів, так і тих, що на комарів не впливають, і виявили гени, які відповідають за синтез речовини, токсичного по відношенню до малярійних комарів.

Як з'ясувалося, це білок, дуже схожий за своїм складом на нейротоксини, які виробляють інші анаеробні бактерії-клостридії. Це, зокрема, ботулотоксин, що виробляється бактеріями Clostridium botulinum, який використовується в косметології під назвою «ботокс». Вчені назвали протималярійний токсин PMP1 (paraclostridial mosquitocidal protein 1).

Токсичність була показана і при ін'єкціях дорослим комарам, але при цьому було нешкідливим по відношенню до ссавців, що було перевірено на мишах.

Вчені вважають, що завдяки їх даними вдасться розробити ефективний і екологічно безпечний інсектицид, який дозволить стримати поширення малярії.

Технології, 29.06.2019 19:47