Колаж TrueUA

Апокаліпсису на ЗАЕС не сталося. Що далі?

Ніч на 5 липня, яку анонсували мало не як другий Чорнобиль, пройшла тихо і спокійно. Але Росія отримала незначну перемогу, щоправда, інформаційну.

День Х минув

Ситуація навколо Запорізької атомної електростанції, яка нагніталася протягом усього червня, мала дійти до кульмінації у ніч проти 5 липня. Тоді російські окупаційні війська, які контролюють територію ЗАЕС та міста-супутника станції Енергодар, нібито мали підірвати Запорізьку АЕС.

Ця інформація з'явилася через те, що, за певними даними, росіяни наказали усім своїм співробітникам "Росатому", а також українським колаборантам, які підписали контракти з окупантами, виїхати з Енергодара в Крим саме до 5 липня.

Самі росіяни, у звичному для себе стилі, звинуватили у можливих власних злочинах Україну оголосивши, що у цю саму ніч по Запорізькій АЕС завдадуть ракетного удару Збройні сили України. Втім, не сталося нічого — ні очікуваного українцями підриву якоїсь частини ЗАЕС, ні вигаданого росіянами "ракетного удару". Але що буде далі? 

Росія перемогла — інформаційно

Варто відзначити, що протягом останніх тижнів в українському інформаційному просторі ситуація нагніталася досить активно. Домінували прогнози, ближчі за своєю суттю до апокаліптичних, тоді як тверезі коментарі фахівців щодо неможливості повторення катастрофи рівня Чорнобильської традиційно викликали значно меншу увагу.

Влада, своєю чергою, для заспокоєння населення та запобігання паніки у разі критичної ситуації організувала протирадіаційні навчання у чотирьох областях, а Міністерство охорони здоров'я оприлюднило рекомендації щодо можливої евакуації населення. Та відсутність вибуху на ЗАЕС у ніч на 5 липня принципово не змінила ситуацію. Українців й далі продовжують лякати катастрофічними наслідками — і роблять це люди, які не мають відношення до ядерної галузі.

Так, відомий волонтер, голова Ради з урбаністики Києва Віталій Селик саме у "ніч Х" написав "експертний" пост на Facebook про те, що "скоріше за все, ви зараз читаєте тривожні новини про імовірний підрив ЗАЕС" та загрозу для "мешканців 100-кілометрового радіуса навколо станції". Звісно, що ранковий коментар доктора фізико-математичних наук, екс-працівника Інституту ядерних досліджень НАНУ Людвига Литвинського про те, що навіть мешканці населених пунктів на відстані 10 кілометрів від ЗАЕС будуть у відносній безпеці після можливого вибуху, реципієнтів нічних "жахалок" уже не цікавив.

І в цьому, треба визнати, головна перевага Російської Федерації. Яка, як це видно станом на пообіддя 5 липня, влаштувала свою чергову інформаційну спецоперацію. Українці налякалися, особливо ті, хто перебувають на відстані кількох сотень кілометрів від Запорізької АЕС. А це, імовірно, було одним із завдань цього вкиду.

Другим можливим підсумком чуток про підрив ЗАЕС може бути спроба Кремля знову підштовхнути Україну і Захід до переговорів. І в цьому, треба визнати, Росії добряче допомогли українські експерти, бо росіяни завжди можуть спертися на коментарі протилежної сторони, які пророкують катастрофу в масштабах цілого Чорноморського басейну чи навіть і далі. Аргумент "це не наші вигадки, вони самі підтверджують серйозність ситуації, а хто там вже підірве ЗАЕС — питання другорядне" цілком може бути використаний країною-агресором у всій цій історії.

ЗАЕС

Інфографіка TrueUA

Удар по економіці

Якщо зважати на коментарі фахівців, якихось особливих причин влаштовувати вибух на Запорізькій АЕС у російських окупантів немає. Крім одного — знищення найбільшої не тільки в Україні, а й у Європі атомної електростанції.

Нагадаємо, що осінь і зима в Україні пішли під акомпанемент ракетно-дронових атак на об'єкти енергетичної інфраструктури. Влаштувати тотальний блекаут толі росіянам не вдалося, але загальний рівень пошкоджень енергетичних об'єктів досить високий. Тож буквально сьогодні директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив про те, що українцям варто підготуватися до відключень світла уже влітку.

Гіпотетичний вибух на ЗАЕС може вивести станцію з ладу якщо не назавжди, то на певний строк, який Україні доведеться прожити без найбільшого джерела електроенергії. Навіть якщо вдасться перекрити дефіцит (чи то літній від кондиціонерів, чи то зимовий від обігрівачів), то втрата найбільшої атомної електростанції боляче вдарить і по економіці воюючої країни. Те ж, що росіяни готові знищувати усю інфраструктуру, до якої можуть дотягнутися, ми вже побачили на інших ділянках фронту, зокрема, на прикладі підриву Каховської ГЕС. А ще росіяни зруйнували вартісні лабораторії на Чорнобильській АЕС.

Можливий вибух на Запорізькій АЕС — це не тільки й, як кажуть фахівці, не стільки екологічна катастрофа, скільки серйозні економічні збитки для країни, яка і так виживає лише завдяки західній допомозі. У нещодавньому коментарі TrueUA Людвиг Литвинський зазначав, що найбільш ймовірним сценарієм підриву росіянами ЗАЕС є заподіяння максимальної шкоди саме генеруючій потужності, зокрема — підрив турбінного відділення, пошкодження електрообладнання тощо. Цим росіяни завдадуть проблем Україні на один, а то й два роки. І він чітко наголошував: що лише у разі найгіршого сценарію (підрив реакторного відділення) буде створена Зона відчуження й частину населення евакуюють. А економічна катастрофа для повоєнної України стане не меншою проблемою, ніж екологічна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 05.07.2023 18:30