Фото: МАГАТЕ

"Апокаліпсису не буде": експерт з атомної енергетики розповів про наслідки ймовірного підриву ЗАЕС

Ймовірний підрив росіянами Запорізької атомної електростанції не призведе до апокаліпсису. Цього не станеться навіть за найгіршого сценарію.

Про це заявив доктор фізико-математичних наук, колишній працівник Інституту ядерних досліджень НАН Людвиг Литвинський в ефірі телемарафону.

"Апокаліпсису ніякого не буде. Навіть у найгіршому сценарії, якщо вирветься все те, що міститься всередині реакторів. Найгірша ситуація буде все одно кращою за наслідки Чорнобильської аварії", — зазначив Литвинський.

За його словами, понад півроку ці реактори були зупинені, тому короткоживучих нуклідів там немає. Крім того, науковець заявив, що суспільство не потребувати жодної йодної профілактики ні перед, ні після ймовірної аварії на ЗАЕС, адже це застарілий метод.

"Забруднення дійсно виникне. Але я повторюю: апокаліпсису не буде. Справді, не треба перебувати на повітрі у разі аварії, треба зачинити добре вікна, треба запастися питною водою щонайменше на дві доби. Максимальні наслідки, які можуть бути навіть для тих, хто перебував на повітрі, це зростання ймовірності онкологічних захворювань", — заявив науковець.

За його словами, на свіжому повітрі рекомендовано не перебувати людям у радіусі кількох десятків кілометрів від ЗАЕС та до 150 кілометрів від станції за напрямком вітру.

"Далі шляхом природної конвекції перемішування повітря радіоактивна хмара не буде настільки небезпечною, що взагалі не треба перебувати на вулиці. Хто живе поблизу, повинні мати маски захисні, якщо потрібно таки вийти на вулицю", — додав він.

Нагадаємо, раніше Литвинський у коментарі TrueUA  з приводу ситуації на ЗАЕС повідомив, якими можуть бути сценарії ймовірного підриву станції та скільки часу знадобиться на ліквідацію наслідків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 05.07.2023 10:23