Аутизм дітей пов'язали з рівнем інсектицидів в організмі матері

18 СЕРПНЯ 2018 16:03

Високий рівень пестицидів в організмі вагітної жінки підвищує шанси народження дитини з розладами аутистичного спектру, з'ясували фінські вчені, проаналізувавши майже 800 випадків народження дітей з аутизмом. У статті, опублікованій в The Amercian Journal of Psychiatry, повідомляється, що ризик народження дитини з аутизмом у жінки з високою концентрацією відомих інсектицидів в організмі вище в півтора рази.

Дихлордифенілтрихлорметилметан (скорочено ДДТ) вважається одним з найефективніших інсектицидів: він допомагає в боротьбі з шкідниками бавовни, арахісу, а також краще всіх справляється з сараною і використовується в профілактиці малярії.

До кінця 70-х років минулого століття ДДТ (а також його метаболіт діхлордіфенілдіхлороетілен - ДДЕ) широко застосовувалися для боротьби з шкідниками у багатьох сферах, але потім виявився під забороною через ризик негативного впливу на здоров'я: при використанні ДДТ і ДДЕ накопичуються в організмі .

Зокрема, високий рівень інсектицидів в організмі вагітної жінки пов'язують з труднощами подальшого розвитку дитини.

Вперше цю гіпотезу вирішили перевірити вчені під керівництвом Андре Сурандера (Andre Sourander) з Університету Турку. Для цього вони проаналізували 778 зареєстрованих випадків народження дітей з аутизмом в Фінляндії в період з 1987 по 2005 рік і порівняли їх з 778 здоровими дітьми, народженими за той же період. Всі доступні дані врахували в якості побічних змінних при аналізі.

Потім вчені вивчили відомі дані про рівень ДДТ і ДДЕ в організмі матерів до народження дитини, а також рівень полі-хлорованих дифенілів (ПХД). ПХД утворюються з хлорорганічних пестицидів і виявляються в об'єктах навколишнього середовища (особливо водних), потрапляючи в організм людини з їжею. Крім того, ПХД також використовуються в індустрії енергетики (наприклад, в якості діелектричних рідинах в трансформаторах).

Аналіз даних виявив кореляцію між рівнем інсектицидів в організмі жінки і ризиком розвитку у її дитини аутизму. Так, висока концентрація ДДТ і ДДЕ в організмі на 56 відсотків збільшувала ризик народження дитини з розладами аутистичного спектру при цьому висока концентрація ДДЕ збільшувала ризик народження дитини з аутизмом і розумовою відсталістю більш ніж в два рази. Рівень ПХД на ризик розвитку у дитини аутизму не вплинув.

Автори роботи прийшли до висновку, що концентрація інсектицидів в організмі жінки може служити біо-маркером ризику розвитку у її майбутньої дитини порушень розвитку, причому не тільки аутизму, але і розумової відсталості. При цьому вчені відзначили, що для того, щоб докладніше вивчити знайдену взаємозв'язок, подібні дослідження слід проводити і далі.

Нещодавно вчені з'ясували, що на ризик розвитку розладів аутистичного спектру у дитини також впливає і діабет матері: причому як першого і другого типу, так і так званий «діабет вагітних» - високий рівень глюкози в крові під час вагітності.

Суспільство, 18.08.2018 16:03