Фото: Нацполіція

Авіакатастрофа у Броварах: гелікоптер, який перевозив керівництво МВС, не мав дозволу на такі польоти

Керівництво Міністерства внутрішніх справ 18 січня 2023 року перевозили на гелікоптері Державної служби з надзвичайних ситуацій, який не мав дозволу на відповідні польоти. 

Про це повідомила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в ефірі телемарафону.

Посадовиця зазначила, що судно мало патрулювати надзвичайні ситуації на Київщині, а дозволу на інші види польотів у нього не було.

"У січні цього року у керівництва МВС був запланований візит до Харківщини та Дніпропетровщини. Попри внутрішні інструкції, вимоги законодавства, посадовці з Державної служби з надзвичайних ситуацій залучають до перевезення високоповажної делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні, аби реагувати на потенційні загрози в умовах воєнного стану на конкретній території  в Києві і Київській області. Повітряне судно не мало дозволів, щоб виконувати інші види польотів", — розповіла Сапьян.

Також, за словами радниці, екіпажу не повідомили метеорологічних даних по всьому маршруту запланованого руху і про вкрай несприятливу погоду над Броварами. Екіпаж не мав допусків до польотів у негоду.

Крім того, Сапьян додала, що п'ятеро посадовців, які отримали підозри в службовій недбалості і порушенні правил безпеки польотів невдовзі постануть перед судом.

"Ці п'ятеро високопосадовців ДСНС, які є підозрюваними, будуть незабаром відповідати перед законом у залі суду. Їм загрожує за службову недбалість і порушення правил безпеки польотів до 10 років позбавлення волі", — сказала речниця ДБР.

Кому повідомили про підозру

У відомстві заявили, що про підозру зокрема повідомлено:

  • начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України,
  • в.о. командира спеціального авіаційного загону;
  • заступнику командира з льотної підготовки;
  • командиру авіаційної ескадрильї;
  • начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Нагадаємо, 27 листопада працівники Державного бюро розслідувань завершили розслідування щодо авіакатастрофи гелікоптера 18 січня 2023 року у Броварах. Слідство встановило, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 28.11.2023 15:58