Фото: Pixabay

Австрія підтримала ініціативу щодо позбавлення Угорщини права голосу в ЄС

Відень підтримав заклик Брюселю продовжувати процедуру позбавлення права голосу Будапешту в Європейському Союзі. Це відбувається перед початком головування Угорщини в Раді ЄС, яке почнеться у липні цього року та триватиме шість місяців. 

Про це повідомляє видання Politico.

Представник Міністерства закордонних справ Австрії Віктор Орбаннед заявив, що його країна очікує на дотримання принципів на яких заснований ЄС від усіх 27 країн-членів Євросоюзу. Посадовець наголосив, що це особливо актуально для голосування в ЄС, яке відбудеться у майбутньому.

"Виходячи з цього, ми підтримуємо суворе продовження процедури за сьомою статтею щодо Угорщини", — додав він.

Варто зазначити, що положення про тимчасове обмеження прав або сьома стаття  ЄС включене в Договір про Європейський Союз Амстердамським договором. Відповідно до цього положення держава-член може бути тимчасово позбавленою деяких своїх прав, наприклад, права голосу в Раді міністрів.

Таке покарання до країни застосовується у випадку неодноразового серйозного порушення принципів, на яких базується ЄС: свобода, демократія, дотримання основних прав і свобод людини, верховенство права. При цьому відповідна держава не звільняється від своїх обов'язків.

Раніше, а саме 29 травня, видання повідомляло, що Україна та група країн Європейського Союзу хочуть розпочати переговори про вступ до того, як Угорщина перейме головування у Раді ЄС 1 липня.

За даними джерел Politico, Бельгія, яка зараз головує в Європейському Союзі, хоче розпочати переговори з Україною наприкінці червня, оскільки є побоювання, що угорський комісар ЄС з питань розширення Олівер Варгеї може затягнути весь процес. Однак в останньому звіті Єврокомісії щодо України наголошується на деяких реформах, які Києву ще потрібно провести до початку перемовин, офіційні особи кажуть, що Україна вже виконала більшу частину свого "домашнього завдання".

Нагадаємо, у травні Пекін та Будпаешт підписали низку угод, які стосуються поглиблення економічної та культурної співпраці, зокрема, договір про "стратегічне партнерство". Під час брифінгу за підсумками переговорів Орбан високо оцінив "безперервну дружбу" між двома країнами та пообіцяв, що Угорщина й надалі прийматиме у себе китайські інвестиції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.06.2024 18:32