Петер Сійярто. Джерело: угорські ЗМІ

Угорщина накинулась на країни НАТО через допомогу Україні: заява Сійярто

Влада Угорщини незадоволена позицією країн НАТО щодо допомоги Україні. Будапешт переконаний, що Альянс "прямує до війни величезними кроками".

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, пише Digi24.

Посадовець наголосив, що Угорщина не братиме участі ні в планах НАТО щодо підвищення ролі Альянсу в координації військової допомоги Україні та навчання українських солдатів, ні в пакеті допомоги Україні на 100 мільярдів євро, запропонованому генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. 

Угорський міністр очікує, що через цю відмову "в найближчому майбутньому відбудеться боротьба, оскільки НАТО не захоче створювати прецедент, дозволяючи якомусь союзнику бути виключеним з однієї зі своїх операцій". 

Після зустрічі з британським колегою Девідом Кемероном у середу міністр закордонних справ Угорщини заявив, що напередодні країни-члени НАТО отримали пропозицію надати НАТО підвищену роль у навчанні українських солдатів та координації постачання озброєнь в Україну, зокрема й виділення 100 мільярдів євро на підтримку цієї країни у війні із Росією. Цю останню ініціативу представив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на початку квітня на зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу. 

Але Угорщина залишиться поза "шаленими діями НАТО", попри весь тиск, що чиниться на неї всередині Альянсу, пообіцяв Сійярто, додавши, що "це ще буде довга битва, в якій пройдуть вибори до Європарламенту, коли люди зможуть зробити вибір на користь війни чи миру, що буде важливим моментом. 

На думку Сійярто, просуваючи цю пропозицію, НАТО "перетнула свої власні червоні лінії та робить величезні кроки у бік війни, тоді як пряма конфронтація буде пов'язана з ризиком початку третьої світової війни", заявив глава угорської дипломатії. 

"Провоєнна пропозиція НАТО ґрунтується на ідеї, що "війна в Україні — це наша війна", ідеї, протилежної позиції уряду в Будапешті, "і ті, хто вважає, що це наша війна, підтримують продовження війни до перемоги України", — пояснив Сійярто. 

"І британці, і НАТО пов'язують закінчення війни з військовим результатом (поразкою Росії), якого абсолютно неможливо досягти; ймовірність цього мала, практично неможлива", — оцінив угорський міністр у заяві за підсумками зустрічі з британським колегою. 

"Конфлікт не може бути вирішений на полі бою, оскільки жодна зі сторін не може перемогти іншу, тому дипломатичне рішення — єдиний реалістичний шлях", — підсумував Петер Сійярто.

Нагадаємо, офіційний Будапешт виключає можливість передачі українських біженців призовного віку навіть у разі відповідного запиту з боку Києва. Таку позицію в Угорщині вважають "елементарною гуманністю".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.05.2024 22:23