Фото: росЗМІ

Білорусь проводить перші "вибори" з часу протестів 2020 року

У неділю, 25 лютого, у Білорусі проходить голосування з обрання депутатів до парламенту та місцевих рад. Вибори відбуваються без залучення міжнародних спостерігачів.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Варто зауважити, що це перші загальнонаціональні так звані вибори у Білорусі з початку масових політичних репресій три з половиною роки тому, коли Олександр Лукашенко заявив, що переміг на президентських виборах.

Для участі у виборах були зареєстровані лише чотири партії, які підтримують політику Лукашенка. Водночас лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала виборців бойкотувати голосування.

До того ж на вибори білоруська влада не запросила і міжнародних спостерігачів, зокрема, і від Організації з безпеки та співробітництва в Європі. У зв'язку з цим в ОБСЄ висловили "глибокий жаль".

Журналісти наголошують, що білоруський парламент поступово почав втрачати повноваження, відколи самопроголошений президент Александр Лукашенко став посилювати свою владу після обрання в 1994 році.

Протести у Білорусі у 2020 році

У 2020 році Білоруссю прокотилася хвиля мирних демонстрацій проти режиму Лукашенка. Протести загострилися після президентських виборів 9 серпня 2020 року. Основними цілями були відставка Лукашенка та проведення повторних, чесних виборів президента країни.

Перші передвиборчі протести почалися у травні 2020 року в Мінську та інших містах і спочатку були пов'язані з арештом опозиційних кандидатів у президенти та недопущенням їхньої участі в президентських виборах. Після того, як ЦВК зареєструвала кандидатуру Світлани Тихановської і вона стала єдиним опозиційним кандидатом, її передвиборчі мітинги в різних містах стали збирати по кілька тисяч людей. 

Основна хвиля протестів почалася ввечері 9 серпня, коли з'явилися перші офіційні екзит-поли. За їхніми даними, Лукашенко набрав майже 80% голосів, а Тихановська — менше ніж 7%, проте такі дані суттєво розходилися з опозиційним підрахунком голосів. Після цього обурені білоруси вийшли на масові акції протестів, в ході яких ОМОН та внутрішні війська застосували силу проти демонстрантів, протести почали розганяти водометами, сльозогінним газом і світло-шумовими гранатами. У Мінську по протестувальниках стріляли гумовими кулями.

11 серпня було оголошено загальнонаціональний страйк, до якого приєдналися великі підприємства країни. Протести 2020 року стали найбільшими в історії незалежної Білорусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.02.2024 12:59