Більше 10 мільйонів жителів КНДР недоїдають, більшість - на межі голоду

04 ТРАВНЯ 2019 10:53

У Північній Кореї через посуху і повені зібраний найнижчий урожай за останні 10 років.

В результаті більше 10 мільйонів чоловік - близько 40 відсотків населення - відчувають дефіцит продовольства, багато хто опинився на межі голоду.

Такі висновки спільної оціночної місії співробітників Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) і Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО). Вони побували в Корейської Народно-Демократичній Республіці (КНДР) з 29 березня по 12 квітня, повідомляє UN.

У доповіді ВПП і ФАО і відзначається, що в цьому сезоні в КНДР було зібрано всього 4,9 млн тон продовольства - це найнижчий урожай за період після сезону 2008 - 2009 років. Основна причина - несприятливі кліматичні умови. До того ж багато фермерів повідомляли про брак палива, добрив і запасних частин для сільськогосподарської техніки. В результаті країні не вистачає 1,36 млн тон продовольства.

Якщо країна не отримає міжнародну допомогу, понад 40 відсотків жителів Північної Кореї, багато з яких вже виснажені, змушені будуть ще більше обмежувати себе в їжі. В особливо скрутному становищі опиняться малолітні діти, вагітні та жінки.

 Багато жителів Північної Кореї покладаються на державну систему розподілу продовольства. Але державний продуктовий пайок був скорочений до мінімального рівня для цієї пори року. Експерти побоюються, що в червні-жовтні продуктові набори стануть ще більш мізерними.

 Представники ФАО і ВПП рекомендували активізувати міжнародну допомогу жителям Північної Кореї, в тому числі розширити програми з розвитку сільськогосподарського виробництва, збільшення імпорту добрив та інших сільськогосподарських хімікатів, водяних насосів, теплиць і насіння овочевих культур. Вони запропонували владі КНДР домагатися модернізації сільського господарства.

 Протягом останніх десятиліть ВПП і ФАО допомагають забезпечувати КНДР продовольством і надають необхідні продукти харчування жінкам і дітям, а також інвентар і насіння фермерам.

Щомісяця ООН постачає продуктовими пайками приблизно 770 тисяч жінок і дітей в дев'яти провінціях Північної Кореї. У пайки - висококалорійне печиво, збагачена борошно та інші продукти харчування, необхідні для здорового росту.

Допомога направляється в основному через лікарні, дитячі садки та інші дитячі установи. В рамках проектів ФАО допомогу у вигляді сільськогосподарської продукції та інвентарю отримують понад 500 тисяч фермерів.

Суспільство, 04.05.2019 10:53