Більшість членів Ради Безпеки ООН відмовилися обговорювати закон про державну мову України

21 ТРАВНЯ 2019 16:52

Більшість членів Ради Безпеки ООН не підтримали пропозицію Російської Федерації провести екстрене засідання по Україні, присвячене прийняттю закону про державну мову. Вони вважали, що в цьому брифінгу в даний час немає ніякої необхідності.

В ході голосування шість членів Ради Безпеки ООН - Німеччина, Великобританія, Польща, Франція і США і Бельгія - висловилися проти проведення засідання, п'ять проголосували «за» і ще чотири країни утрималися. Таким чином російська пропозиція про проведення засідання по Україні не пройшла, повідомляє UN.

25 квітня Верховна Рада України прийняла закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». 15 травня його підписав президент країни - тоді ще Петро Порошенко.

Постійний представник Російської Федерації при ООН Василь Небензя, виступаючи з мотивів голосування, заявив, що новий закон суперечить букві і духу мінських домовленостей, які затверджені Радою Безпеки ООН. За його словами, він порушує права російськомовних українців і представників нацменшин.

Представники США, Польщі, Франції, Німеччини, Великобританії та Німеччини стверджують, що питання про мову не повинно в терміновому порядку обговорюватися в Раді Безпеки ООН.

«Ми не бачимо необхідності в цьому брифінгу. Ми вбачаємо в цьому реченні спробу Росії відвернути увагу від мирної і демократичної передачі влади в сусідній країні», - сказав представник США Джонатан Коен. В

ін привітав нового президента України Володимира Зеленського з інавгурацією, вітав його обіцянку добиватися національної єдності в країні та заявив про готовність співпрацювати з новою адміністрацією.

Світ, 21.05.2019 16:52