Хмельницька АЕС. Фото з відкритих джерел

Біля Хмельницької АЕС вночі лунали вибухи, — МАГАТЕ

Група експертів, які спостерігає за ситуацією на Хмельницькій атомній електростанції, повідомила, що пізно ввечері в середу, 29 листопада, неподалік станції вибухало впродовж 20 хвилин.

Про це свідчить звіт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"У Західній Україні група МАГАТЕ, яка спостерігає за ситуацією на Хмельницькій атомній електростанції, повідомила, що, перебуваючи у своїх приміщеннях, чула минулої ночі протягом 20 хвилин декілька вибухів у безпосередній близькості", — зауважили в агентстві.

Станція не постраждала безпосередньо, але інцидент показав, що поки триває війна, всі АЕС України залишаються в небезпеці. Таку заяву зробив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

"Увесь світ переважно зосереджений — і це справедливо — на цілком реальних небезпеках, з якими стикається Запорізька АЕС… Оскільки вона розташована на передовій. Але вчорашня подія нагадує про те, що ми не повинні забувати про інші ядерні об'єкти в Україні, яким потенційно теж загрожують ракетні й інші атаки", — зазначив він.

За словами очільника МАГАТЕ, усі ядерні об'єкти України залишаються вразливими: або безпосередньо з огляду на ймовірні влучання ракет, або побічно — якщо порушать їхнє електропостачання.

Нагадаємо, що 29 листопада експерти Міжнародного агентства з атомної енергії, які присутні на Запорізькій АЕС, вдруге за останні декілька днів чули звуки запуску ракет. Це, ймовірно, відбулося поблизу станції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.11.2023 10:21