Фото ілюстративне з відкритих джерел

У МАГАТЕ заявили про запуски ракет рашистами поблизу Запорізької АЕС

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які присутні на Запорізькій АЕС, вдруге за останні декілька днів чули звуки запуску ракет. Це, ймовірно, відбулося поблизу станції.

Відповідну заяву оприлюднив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Також 28 листопада команда МАГАТЕ чула декілька артилерійських пострілів. Імовірно, снаряди також випустили з території поблизу АЕС.

Гроссі зазначив, що очевидні військові дії поблизу атомної електростанції можуть посилити ядерну небезпеку.

"Я закликаю всі сторони проявляти максимальну стриманість на Запорізькій атомній електростанції або поблизу неї. Ніхто не отримає військової переваги від спричинення ядерної аварії під час цієї жахливої війни. Тривожні події останніх днів — із ракетами, запущеними з близької відстані від цієї великої атомної електростанції — ще більше поглиблюють наші занепокоєння з приводу ядерної безпеки", — зазначив очільник МАГАТЕ.

Він додав, що вразливі зовнішні джерела живлення станції залишаються однією з головних проблем, коли йдеться про ядерну безпеку та захист в Україні.

"Як ми неодноразово переживали, в тому числі минулої зими, атаки далеко від майданчика можуть спричинити серйозні збої в електромережі, яка також обслуговує Запорізьку атомну електростанцію. Необхідно уникати будь-яких військових дій, які можуть поставити під загрозу ядерну безпеку", — підсумував Гроссі.

Нагадаємо, в "Енергоатомі" заявили, що 26 листопада внаслідок короткого замикання приблизно на 100 кілометрів північніше від захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції відключилася остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України — ПЛ-750 кВ ЗАЕС — "Дніпровська". Три інші лінії пошкодили ще раніше під час рашистських обстрілів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.11.2023 11:59