Бойовики ІДІЛ атакували село в Іраку, є загиблі

03 ГРУДНЯ 2021 15:40

Бойовики «Ісламської Держави» атакували курдське село на півночі Іраку, загинули 3 цивільних і 10 солдатів, про це повідомляє Укрінформ, інформує TrueUA.

Повідомляється, що атака відбулася у регіоні Махмур, на 70 км на південний схід від Мосулу. Курдські збройні сили «Пешмерга» заявили, що бойовики атакували село на світанку в п’ятницю та вбили трьох мирних мешканців.

Також у заяві йдеться, що бійці «Пешмерга» втрутилися та спробували відбити атаку, внаслідок чого загинули щонайменше сім курдських солдатів. Згодом повідомлялося про остаточну цифру - 10 солдатів та 3 цивільних.

ЗМІ відзначає, що ІДІЛ поки не взяла на себе відповідальність за атаку. Натомість зазначається, що бойовики терористичної організації часто діють у цьому регіоні, атакуючи як військові, так і цивільні об’єкти.

Прем’єр-міністр Курдистану Масрур Барзані закликав іракських силовиків до співпраці для протидії атакам бойовиків. Натомість іракська влада звинувачує курдів у тому, що вони не можуть захистити місцеве населення від ІДІЛ. ЗМІ відзначає, що регіон перебуває під фактичною владою самопроголошеного Курдистану, тоді як де-юре це іракська територія.

Зазначається, що між 2014 та 2017 рр. третину Іраку контролювала «Ісламська Держава», включаючи місто Мосул та регіон Махмур. У 2017 широка коаліція, до якої входили США, а також іракці та курди і навіть підтримуване Іраном шиїтське ополчення, завдала поразки бойовикам та звільнила від них Ірак та Сирію. Однак із того часу ІДІЛ перейшла до партизанських атак та терактів проти цивільних, діючи як в цьому регіоні, так і загалом по всьому Близькому Сходу, в Азії та Африці, де ІДІЛ уклала альянси з місцевими ісламістами. ЗМІ відзначає, що за оцінками західних військових аналітиків у Сирії та в Іраку все ще залишаються щонайменше 10 тисяч бойовиків «Ісламської Держави».

Світ, 03.12.2021 15:40