Британці випробували дрон з газотурбінним генератором замість акумулятора

17 СЕРПНЯ 2019 21:31

Британська компанія Malloy Aeronautics провела перші успішні випробування прототипу окто-коптера, в якому замість акумулятора для живлення двигунів з гвинтами використовується компактна газова турбіна з електричним генератором. Під час польоту дрон видає звук менше 80 децибел.

У практично всіх серійних мульти-коптерів як джерело енергії використовуються літій-іонні акумулятори. Це робить конструкцію простою і легкою, але зазвичай забезпечує політ протягом півгодини.

Існують також гібридні силові установки для дронів, що складаються з двигуна внутрішнього згоряння, генератора і бака з паливом. Така конструкція дозволяє апарату знаходитися в повітрі набагато довше завдяки тому, що викопне паливо має більш високу щільність енергії, ніж акумулятори.

Наприклад, в 2018 року китайські інженери показали випробування гібридного дрона, який провів в повітрі 7 годин і 17 хвилин.

Британська компанія Malloy Aeronautics створила прототип гібридного дрона, в якому замість традиційного поршневого двигуна внутрішнього згоряння використовується газова турбіна, що працює на мазуті. Такий тип двигуна має перевагу перед поршневим двигуном завдяки більш високому співвідношенню потужності до маси, що важливо для застосування на мульти-коптері з невеликою масою корисного навантаження.

За основу інженери компанії взяли серійний дрон власного виробництва T80. Він має конструкцію окто-коптера з чотирма плечима, на кінці кожного з яких з двох сторін розташовуються два двигуна з гвинтами.

Максимальна маса корисного навантаження дрона становить 30 кілограмів, що дозволило встановити на нього компактну газотурбінну установку для вироблення енергії.

Розробники не уточнюють, яка газотурбінна установка використовується в прототипі і які її характеристики. Разом з тим відомо, що у час польоту гучність звуку дрона з працюючою турбіною на відстані десять метрів становить менше 80 децибел.

Автори ролика (Відео з You Tube) відзначають, що в дроні не використовується акумулятор. Імовірно, в дроні все ж встановлено службовий акумулятор для роботи електроніки, але енергія з нього не подається на двигуни гвинтів.

Крім дронів Malloy Aeronautics також розробляє Ховербайки - апарати, в яких пілот розташовується сидячи, подібно пілоту мотоцикла.

Компанія створила декілька прототипів Ховербайків з трьома або чотирма двигунами.

У 2017 році один з прототипів почали вдосконалювати американські військові, які планують використовувати його для швидкої доставки боєприпасів та проведення розвідки.

Технології, 17.08.2019 21:31