Британці захистили проект гібридного ракетного двигуна

15 БЕРЕЗНЯ 2019 09:44

 

Британська компанія Reaction Engines захистила ескізний проект щодо компактного гібридного гіперзвукового ракетного двигуна SABRE, який буде ефективно працювати як в атмосфері, так і в вакуумі.

Згідно з повідомленням Європейського космічного агентства, тепер в найближчі півтора року розробники проведуть випробування окремих вузлів нової силової установки.

Ескізне проектування є одним з перших етапів в програмі розробки будь-якої техніки. На цьому етапі конструктори визначають можливий зовнішній вигляд техніки, основні функції, технології, які можуть бути в ній використані, попередні конструкторські рішення.

Завдяки захисту проекту Reaction Engines зможе приступити до складання й випробування окремих вузлів SABRE.

Зокрема, демонстратор газогенератора силової установки, що працює на атмосферному повітрі та рідкому водні, буде проходити випробування в споруджуваному дослідному центрі в британському Бакингемшире.

Розробка гібридного ракетного двигуна SABRE ведеться з 2016 року. За підсумками цієї програми планується створити силову установку, габарити якої будуть відповідати габаритам турбореактивного двоконтурного двигуна з форсажною камерою F135, що встановлюється на американські винищувачі F-35 Lightning II. Його довжина становить 5,6 метра, а діаметр - 1,2 метра.

Згідно з проектом, двигун отримає універсальні камеру згоряння і сопло. На старті і при розгоні SABRE буде працювати як звичайний прямоточний реактивний двигун, працюючи на атмосферному повітрі та рідкому водні.

Раніше повідомлялося, що випробування повністю зібраної силової установки можуть відбутися в 2020-2021 році.

Технології, 15.03.2019 09:44