Будете плакати - вб'ємо: діти, завербовані в солдати, згадують про пережиті звірства

18 ЛЮТОГО 2019 11:05

Дівчата потрапили в табір бойовиків, де вони провели три роки, поки їм не вдалося втекти. Мері з сестрою були рабинями: їх змушували виконувати будь-яку роботу - носити воду і дрова, готувати їжу. Їх та інших полонянок навчали стрільбі, а старшим видавали власну зброю і примушували брати участь в бойових діях.

 За даними ЮНІСЕФ, тисячі дітей в Південному Судані пропали безвісти, їх рідним нічого про них невідомо, повідомляє ООН.

Зараз Мері шістнадцять. Разом з іншими дітьми вона вчиться в школі ЮНІСЕФ по реінтеграції колишніх солдатів з числа неповнолітніх. Їх навчають не тільки читання та письма, а й спеціальностями, щоб вони могли влаштуватися на роботу.

Роки, проведені в полоні, не пройшли безслідно.

«Мене переслідують ці спогади, - каже Мері. - Я здригаюся кожен раз, коли бачу озброєну людину. Коли я думаю про те, що мені довелося пережити, я плачу». За непослух дітей жорстоко били, а іноді в якості покарання змушували повзати на ліктях.

«Це було дуже боляче, на ліктях виступала кров», - згадує дівчинка.

Її доля - далеко не поодинокий випадок. За оцінками ЮНІСЕФ, з початку конфлікту в 2013 році близько 19 тисяч дітей в Південному Судані були викрадені бойовиками. Їх митарства тривали і після втечі або звільнення - багатьом не було куди йти, вони не знали, де шукати своїх рідних і близьких. У ЮНІСЕФ допомагають дітям-солдатам отримати свободу, знайти свої родини і завершити освіту.

Не всі діти потрапляють до бойовиків під дулом пістолета. Естер, наприклад, сама вирішила приєднатися до збройної групі. Їй було всього 14 років, школу вона кинула. У таборі вона завагітніла, а народила вже після звільнення. Зараз її дитині всього кілька місяців. Як і Мері, вона пам'ятає про насильство і приниження: на її очах вбивали і ґвалтували, вона сама регулярно піддавалася побиттю. Незважаючи на все це, Естер хоче назад в табір.

«Мені подобалося мати при собі зброю і бути солдатом, - говорить вона. - Була якась мета, була щоденна робота. Я хочу бути солдатом, у якого є зброя, влада і робота».

Звільнених з полону дітей навчають спеціальностям, щоб вони могли знайти роботу.

Суспільство, 18.02.2019 11:05